donderdag, 18. april 2019 - 20:56 Update: 18-04-2019 22:05

Deel pulsvissers mag van minister langer doorvissen

pulsvissers, minister Schouten, verbod
Foto: RVD
Den Haag

Minister Carola Schouten van Landbouw en Visserj geeft pulsvissers een langere overgangsperiode dan de Europese Unie toestaat.

Op 1 juni gaat het Eurpese pulsverbod in. De minister vindt dat niet redelijk en laat een deel van de Nederlandse schepen langer doorvissen, zo heeft ze aan de Tweede Kamer laten weten. Dit meldt onder meer de NOS donderdag. De minister gaat het naderende verbod op pulsvissers waarschijnlijk aanvechten bij het Hof van Justitie van de Europese Unie. Volgens haar mag een verbod op het pulsvissen alleen op basis van de best beschikbare wetenschappelijk adviezen. Daarvan is hier geen sprake omdat het onderzoek naar pulsvissen nog loopt, aldus de bewindsvrouw. 

Vooral Nederlandse vissers de dupe

Eergisteren bekrachtigde het Europees Parlement het verbod op elektrisch vissen. Vooral Nederlandse vissers zullen daaronder lijden. Zij investeerden de afgelopen jaren veel geld in de pulstechniek, waarmee met kleine stroomstootjes vissen uit de zeebodem worden opgeschrikt.

Verbod nog niet op 1 juni laten ingaan 

Schouten geeft ongeveer een kwart van de pulsvissers, 21 schepen, een vergunning tot eind van dit jaar. Dit om het nu lopende meerjarig onderzoeksproject naar de pulsvisserij goed te kunnen afronden. Ze vindt het gerechtvaardigd om het verbod daarom niet op 1 juni in te laten gaan. Daarnaast mag een tweede groep van 22 schepen tot juli 2021 door blijven vissen. Ook daar lijkt minister Schouten de regels op te rekken, want 22 schepen is meer dan 5% van de huidige vloot. Schouten neemt 2006 als ijkjaar, toen de Nederlandse vloot nog veel groter was. Volgens bronnen weet Nederland dat er een risico is op procedures vanuit Brussel, maar die worden op de koop toe genomen. 

Categorie:
Provincie: