vrijdag, 19. april 2019 - 16:08 Update: 19-04-2019 16:12

'Lok-terrorist' niet verder vervolgd voor plannen aanslag Maassilo

politie-Maassilo
Foto: FlashphotoNL
Rotterdam

De 22-jarige man uit Noord-Brabant die in 2017 werd aangehouden voor betrokkenheid bij de dreiging met een terroristisch misdrijf in de Rotterdamse Maassilo, is geen verdachte meer in de zaak. 'De officier van justitie die het onderzoek leidt, heeft besloten de man niet verder te vervolgen', zo meldt het Openbaar Ministerie (OM) vrijdag.

Onderzoek

'Uit het onderzoek is gebleken dat de man niet de intentie heeft gehad om een terroristisch misdrijf te plegen maar om terroristen op te sporen, waarbij hij zichzelf heeft voorgedaan als terrorist', aldus het OM. 

Spanje

Tijdens zijn zoektocht is hij in contact gekomen met een man in Spanje, van wie hij dacht dat het een terrorist was. Om deze man als terrorist te kunnen ontmaskeren, heeft hij in chatgesprekken met de man gesproken over het plannen van een aanslag in de Maassilo. 

Aangehouden

Die informatie bereikte Nederland, waarna de man op donderdag 24 augustus 2017 in zijn woning werd aangehouden. Uit het onderzoek is verder gebleken dat de man in Spanje zich, evenals 22-jarige man, met dezelfde intenties had voorgedaan als terrorist.

Reclassering

De officier van justitie heeft de man, die sinds zijn vrijlating in september 2017 is begeleid door de reclassering, vandaag in een persoonlijk gesprek van de beslissing om hem niet verder te vervolgen op de hoogte gesteld. Daarnaast is hij gewezen op zijn gedrag en de daaraan verbonden risico’s.

Categorie:
Provincie: