maandag, 15. juli 2019 - 21:27 Update: 15-07-2019 21:28

Gevangenisstraf van 3 jaar voor Syriëganger (23)

rechtbank-toga-rechter-microfoon
Foto: Archief EHF/ foto ter illustratie
Rotterdam

De rechtbank Rotterdam heeft maandag aan een 23-jarige Syriëganger uit Den Haag een gevangenisstraf opgelegd van 36 maanden, waarvan tien maanden voorwaardelijk. De rechtbank rekent het de man zwaar aan dat hij juist na het uitroepen van het kalifaat in 2015 lid is geworden van IS.

Eed van trouw afgelegd

In die tijd was het misdadig en terroristisch karakter van IS volgens de rechtbank duidelijk. De verdachte had een eed van trouw afgelegd en stond ook op de loonlijst van de terroristische organisatie. Hij had een identiteitsbewijs van IS en woonde in huizen van de organisatie.

Vrijwillig

Volgens de rechtbank was er onvoldoende bewijs dat de man ook daadwerkelijk meegevochten had met IS. De rechtbank hield ook rekening met het vrijwillig vertrek uit het strijdgebied en dat de man inmiddels afstand neemt van het gedachtegoed van IS. In november 2018 keerde de man terug naar Nederland.

6 jaar cel geëist 

De officier van justitie eiste twee weken geleden een gevangenisstraf van zes jaar. Volgens het OM was wel bewezen dat de man gewapend had deelgenomen aan de strijd van de terroristische organisatie.

Categorie:
Provincie: