zaterdag, 3. augustus 2019 - 9:21 Update: 03-08-2019 9:33

ANWB: Zwarte zaterdag in Frankrijk: 800 km file

zwarte zaterdag, frankrijk, 800 km file
Foto: Archief EHF/ foto ter illustratie
Den Haag

De eerste zaterdag in augustus is in Frankrijk de drukste verkeersdag van deze zomer.

Op zaterdag 3 augustus staat er in Frankrijk volgens de verkeerspolitie meer dan 800 kilometer file. Er staan niet alleen in zuidelijke richting veel lange files, ook terugkerende vakantiegangers moeten veel geduld hebben. Dit meldt de ANWB zaterdag. 

Prognose Frankrijk

De zwarte zaterdag start met files voor zonsopgang op de A6/A7, de Route du Soleil. Niet veel later loopt het verkeer ook vast op de A10 tussen Parijs en Tours en bij Poitiers richting Bordeaux. Ook zullen er lange wachttijden ontstaan bij de Mont Blanctunnel in de N205 op de grens met Italië. 

Wil je de grootste drukte vermijden, vertrek dan pas zaterdag na 10.00 uur vanuit Nederland. Nog beter is het om pas op zondag op weg te gaan. Er zijn alternatieve routes naar het zuiden van Frankrijk. Deze zijn minder druk dan de Route du Soleil, zoals de meest centraal gelegen A20 of de A71/A75.
Zie ook:
Actuele verkeersinformatie Frankrijk
Parijs breidt milieuzone uit

Prognose Duitsland

In Duitsland wordt het ook erg druk. Vooral op de wegen rond Stuttgart, Neurenberg en München loopt het vast. Maar ook in het noorden bij Bremen en Hamburg. Daarbij wordt op veel plaatsen in Duitsland aan de weg gewerkt. Dat zorgt voor extra oponthoud.
Zie ook:
Actuele verkeersinformatie Duitsland

Prognose Oostenrijk

In Oostenrijk zijn het vooral de Fernpasroute (B179) in Tirol en de A10/A11 Salzburg-Villach- Slovenië waar vakantiegangers dit weekend veel vertraging oplopen. De Karawankentunnel in de A11 is een knelpunt richting Slovenië, met wachttijden van meer dan een uur. Op de A4Wenen - Boedapest wordt het druk door de bezoekers aan de Grote Prijs van de Formule 1 in Boedapest. 

De Oostenrijkers ontmoedigen dit jaar het gebruik van Bundesstrassen als doorreisroute. Dat speelt vooral in Tirol en het Salzburgerland, en dan alleen in het weekend.
Zie ook:
Actuele verkeersinformatie Oostenrijk

Prognose Zwitserland

In Zwitserland wordt het traditioneel aansluiten in lange files voor de Gotthardtunnel in de A2. De file zal in de nacht van vrijdag op zaterdag waarschijnlijk niet eens oplossen. Op zaterdag kan de wachttijd in beide richtingen tot ruim twee uur oplopen. 
Zie ook:
Actuele verkeersinformatie Zwitserland

Italië

In Italië begint dit weekend het vakantieseizoen. De grootste drukte is er op de A14 bij Bologna naar het zuiden, de wegen richting de Noord-Italiaanse meren, de Middellandse Zee en de Adriatische kust. 
Zie ook:
Actuele verkeersinformatie Italië

Voorkom vertraging

Stilstaan en vertraging in het buitenland is lastig en vervelend, maar is deels te voorkomen door je vooraf, bijvoorbeeld hier op anwb.nl, goed te informeren en op je reis voor te bereiden. En zo kan je ook stilstaan en vertraging door pech verminderen. Door Wegenwacht pechhulp Europa af te sluiten ben je namelijk door heel Europa, met ondersteuning van de ANWB Alarmcentrale, verzekerd van de beste pechhulp.

Prognose Nederland

Dit weekend wordt er (lokaal) drukte op de weg verwacht door evenementen (o.a. Canal Parade in Amsterdam, Varend Corso in het Westland, Skûtsjesilen in Friesland) en wegwerkzaamheden/wegafsluitingen. Hou rekening met vertraging  (check voor vertrek de actuele verkeerssituatie).
Zie ook:
Actuele verkeersinformatie Nederland
ANWB Verkeersverwachting