woensdag, 16. oktober 2019 - 7:49 Update: 16-10-2019 16:54

Boeren weer massaal de weg op om te protesteren, zo'n 3000 boeren in De Bilt

boerenprotest, den haag, rivm, drukte, snelwegen
boerenprotest, den haag, rivm, drukte, snelwegen
boerenprotest, den haag, rivm, drukte, snelwegen
Utrecht

Duizenden boze boeren zullen vandaag tegen de stikstofregels protesteren.

3000 boeren bij het RIVM

Er zijn naar schatting zo'n 3000 boeren die zich op hun tractor hebben gemeld in De Bilt om te protesteren tegen de rekenmethode voor schadelijk stikstof. Burgemeester van De Bilt Sjoerd Potters zegt dat er 1500 tractoren waren aangemeld, maar dat er veel boeren zijn gekomen. Een aantal boeren heeft geprobeerd het terrein van het RIVM te bereiken. Dit mag niet en zij werden tegengehouden door de politie. De ME was aanwezig. Die boeren vertrokken niet richting het demonstratieterrein. Zij verdwenen een woonwijk in. Toen een aantal op een rotonde tegen de verkeersrichting inreed, ontstond een gevaarlijke situaties voor fietsers.

De boeren demonstreren op het honkbalveld aan de Voordorpsedijk in De Bilt en niet op het terrein van het RIVM zelf in Bilthoven. Eerder werd aangekondigd dat de demonstratie op het terrein van het RIVM aan Antonie van Leeuwenhoeklaan zou zijn, maar dit is dus veranderd. Dat zou volgens de gemeente 'in goed overleg met de organiserende boeren van Farmers Defence Force.' zijn besloten. Dit meldt RTV Utrecht. 

De protestdag van de boeren begint woensdag bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) in De Bilt. Dat is een tussenstop. De demonstratie in de De Bilt begon om 09.00 uur. Daarna,  rond 11.30 uur, willen de boeren door naar het Binnenhof in Den Haag. Er stond rond 09.00 nog ruim 300 km file op de wegen. 

Druk op alle wegen naar Utrecht

Rijkswaterstaat doet een oproep aan de boeren om op de snelweg rechts te rijden, zodat het overige verkeer kan passeren. Maar daar wordt lang niet overval gehoor aan gegeven. Volgens een woordvoerder van Rijkswaterstaat zijn de snelwegen inmiddels helemaal vastgelopen waaronder de A28 bij de Bilt. De ANWB meldt dat het druk is op alle wegen naar Utrecht, maar vooral op de A2, A12, A27 en A28. Automobilisten wordt geadviseerd de snelwegen rond Utrecht zoveel mogelijk te mijden. 

In verband met het boerenprotest  gaat de vergadering van Provinciale Staten in Den Haag woensdag niet door. De bereikbaarheid van het provinciehuis niet te garanderen. DIt meldt de Provincie Zuid-Holland op de website. 

VIjftien boeren staande  gehouden

De politie heeft op de Utrechtsebaan in Den Haag vijftien boeren staande gehouden die naar het Binnenhof wilden om te protesteren. Ze mogen daar echter niet komen. De eerste vrachtwagens van Defensie staan in Den Haag klaar. Het leger is ingezet om te voorkomen dat de boeren het Binnenhof betreden. Tientallen lergervoertuigen reden woensdagochtend het centrum van de stad in 

Foto's: boeren komen aan op Biltse Rading.

Categorie:
Provincie: