donderdag, 31. oktober 2019 - 13:08

Bij bouwprotest aangehouden personen in vrijheid gesteld

wals-machine
Foto: Archief EHF/ foto ter illustratie
Den Haag

Alle bij het bouwprotest aangehouden personen zijn inmiddels in vrijheid gesteld. Een aantal van de arrestanten kreeg een dagvaarding mee en moeten zich binnenkort verantwoorden bij de rechter. Ook kreeg een aantal arrestanten een boete. Het onderzoek naar de man die aangehouden werd voor poging doodslag, is nog niet afgerond. De man is in vrijheid gesteld, maar blijft verdachte in deze zaak.

Het protest van de bouwsector van woensdag 30 oktober in Den Haag is overwegend ordelijk verlopen, op een aantal stevige incidenten na. In totaal hielden agenten 26 personen aan voor onder andere openlijke geweldpleging, opruiing, vernieling, gevaarlijk rijgedrag en poging doodslag. 

Vele duizenden demonstranten kwamen woensdag naar Den Haag, een groot deel met kiepwagens en heftrucks. Dinsdagavond laat stroomde het Malieveld al vol met grote bouwvoertuigen. In de loop van woensdagochtend kwam daar nog een aantal voertuigen bij. Tegen 08:00 uur stond het Malieveld zo goed als vol, en konden er geen voertuigen meer bij. Het verkeer dat afkwam op de demonstratie kon parkeren bij het Cars Jeans Stadion van ADO. Vanaf daar werden demonstranten met pendelbussen naar het Malieveld gebracht.

Inzet ME

Rond 14:00 uur liep het bouwprotest ten einde. De samenwerking met de organisatie van de demonstratie verliep goed, en gemaakte afspraken werden nagekomen. Een aantal personen op het Malieveld gooide aan het einde van de demonstratie echter met flessen naar agenten. De ME werd ingezet om de orde te herstellen. Zeven personen werden aangehouden wegens het verstoren van de openbare orde. Deze mensen leken behoorlijk onder invloed van alcohol te zijn.

Na afloop van demonstratie wilden de meeste demonstranten weer terug naar huis. Een aantal demonstranten weigerde hun voertuigen weg te halen van de A12, waardoor het verkeer moeilijk op gang kon komen. Ook hier moest de ME ingrijpen nadat een aantal personen stenen gooide naar agenten. Rond 16:45 uur vertrokken alle voertuigen van de A12 en kwam het verkeer weer op gang.

Categorie:
Provincie:
Blik op 112: