dinsdag, 12. mei 2020 - 16:06 Update: 12-05-2020 16:12

Dam tot Damloop geschrapt vanwege Coronavirus

Hardlopers van start bij de Dam tot Damloop
Foto: Bon
Amsterdam/Zaandam

Het bestuur van sportorganisatie Le Champion heeft moeten besluiten dat de Dam tot Dam evenementen in het weekend van 19 en 20 september 2020 niet door kunnen gaan. Dit meldt de sportorganisatie dinsdag.

Overleg

Het besluit volgt na overleg met de burgemeester Jan Hamming, vanuit zijn rol als voorzitter van de Veiligheidsregio, de wethouder Sport van de gemeente Zaanstad en vertegenwoordigers van de betrokken veiligheidsdiensten. De gemeente Amsterdam is eveneens betrokken en steunt het besluit. Belangrijke overwegingen voor de afgelasting zijn: de gezondheid van deelnemers en toeschouwers, de druk op de medische hulpdiensten en de maatregelen van het kabinet ten aanzien van grote evenementen.

'Varianten niet haalbaar'

'Wij brengen mensen in beweging om daarmee bij te dragen aan een gezonde samenleving. De gezondheid van deelnemers, toeschouwers, vrijwilligers en medewerkers is dus altijd ons eerste uitgangspunt. Wij hebben de afgelopen periode zorgvuldig onderzocht hoe we met minder deelnemers en creatieve oplossingen kunnen komen tot varianten die veilig en verantwoord zijn. Dit blijkt echter niet haalbaar. Alle betrokkenen betreuren de situatie. Het gezamenlijke overleg bevestigt het wederzijdse vertrouwen en het hechte partnerschap dat we de afgelopen 36 jaar met elkaar hebben opgebouwd.' aldus Ron van der Jagt, algemeen directeur van Le Champion.

Veiligheid en gezondheid gaan boven alles!

Wethouder Sport, Gerard Slegers: 'In heel Nederland kijken vele mensen jaarlijks uit naar het Dam tot Dam Weekend. De sportieve uitdaging, de sfeer en de gezelligheid. Helaas is Le Champion vanwege de corona-maatregelen genoodzaakt om de evenementen af te gelasten. Een moedig, maar logisch besluit. Veiligheid en gezondheid gaan boven alles! Wij hopen alle lopers en bezoekers volgend jaar weer te mogen verwelkomen in ons prachtige Zaanstad.'

Grote teleurstelling

Le Champion begrijpt als geen ander dat het voor alle sporters een grote teleurstelling is om niet deel te kunnen nemen aan de Dam tot Dam evenementen. Een groot deel van de ingeschreven deelnemers is lid van Le Champion of afkomstig van een bedrijf of groep. Zij kunnen hun inschrijving nog annuleren, waarmee ze recht hebben op restitutie van de inschrijfkosten. Voor de overige deelnemers wordt gekeken naar een eventuele compensatie. Alle deelnemers worden hierover persoonlijk geïnformeerd.

Historisch besluit

Het Dam tot Dam weekend is normaal gesproken met 83.000 deelnemers het grootste sportieve weekend van Nederland. Tijdens het derde weekend van september stonden er vier evenementen gepland: de Dam tot Dam Wandeltocht, Damloop by night, Dam tot Dam FietsClassic en Dam tot Damloop. Het is voor het eerst in de historie dat deze evenementen niet door kunnen gaan. Het hoofdonderdeel, de Dam tot Damloop van Amsterdam naar Zaandam, bestaat al sinds 1985. De Dam tot Damloop is sindsdien met 46.000 deelnemers uitgegroeid tot de grootste 10 Engelse Mijl wedstrijd ter wereld. In de loop der jaren werden er ook evenementen voor wandelaars en fietsers toegevoegd aan het programma en volgde in 2014 als laatste de Damloop by night. 

'We kijken hoopvol naar een toekomst zonder coronacrisis'

Sinds de uitbraak van het coronavirus in Nederland heeft Le Champion eerder al twintig evenementen moeten afgelasten. Directeur Ron van der Jagt: 'Dat we nu ook genoodzaakt zijn om de Dam tot Dam evenementen aan deze lijst van afgelastingen toe te voegen, is natuurlijk bijzonder spijtig. Wij willen niets liever dan zoveel mogelijk mensen – jong en oud – inspireren om te sporten en te bewegen. Dat staat nu even helemaal stil. We zijn inmiddels aan het kijken wat voor (virtuele) alternatieven we kunnen bieden. Verder kijken we hoopvol naar een toekomst zonder coronacrisis. Want één ding is de afgelopen tijd in Nederland wel duidelijk geworden: mensen willen lekker naar buiten, zoeken beweging en gaan massaal fietsen, hardlopen en wandelen.'

Lees alles over:
Categorie:
Provincie: