vrijdag, 29. mei 2020 - 15:18 Update: 29-05-2020 16:53

Pilot met kuch-schermen in de horeca

horeca-terras
Foto: Archief EHF/ foto ter illustratie
Den Haag/Rotterdam/Tilburg

TNO gaat in een pilot onderzoeken of het mogelijk is om de anderhalvemeter-maatregel in de horeca los te kunnen laten wanneer daar schermen van plexiglas worden neergezet. Minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid heeft TNO hiertoe opdracht gegeven.

Kuch-schermen

De beschermende werking wordt getest in restaurants, cafés en op terrassen. TNO zal voor een aantal situaties onderzoeken of het mogelijk is om gebruik te maken van de zogenaamde kuch-schermen zodat de afstands-eis los gelaten kan worden, als mensen zich aan weerzijden van de schermen bevinden. 

Aerosolen

Ook zullen ze ingaan op de effecten van inzet van schermen op de verspreiding van zgn. aerosolen en of het praktisch uitvoerbaar is. De pilots vinden plaats in de gemeenten Rotterdam en Tilburg, in overleg met MKB Nederland en Koninklijke Horeca Nederland (KHN).

Ondernemers worstelen met de indeling

'De afgelopen weken heb ik meerdere ondernemers gesproken, die blij zijn dat ze weer gasten mogen ontvangen maar wel worstelen met de indeling van hun restaurants en cafés en terrassen. Daarom willen we ze graag tegemoet komen en starten we deze pilot. Als uit deze indicatieve inventarisatie blijkt dat dit een veilig en werkbaar alternatief is voor de anderhalve meter, dan kunnen horeca-ondernemers meer met de ruimte die ze hebben', aldus Grapperhaus.

Voor 1 juli

De schermen zouden ook een bijdrage kunnen leveren in de uitdaging voor gemeenten om horeca goed de ruimte te geven in de publieke ruimte, maar tegelijk ook ruimte te houden voor publieksstromen. De bewindspersoon streeft er naar de pilot afgerond te laten zijn ruim voor 1 juli. Als het onderzoek is afgerond en de uitkomsten bekend zijn, zal het kabinet besluiten of en hoe de schermen gebruikt kunnen worden in de horeca.

Lees alles over:
Categorie:
Provincie: