donderdag, 16. juli 2020 - 22:18 Update: 16-07-2020 22:25

OM eist tot 5 jaar cel voor gewelddadig overval juwelier in Amersfoort

goud-diamant-sierraad
Foto: Archief EHF/ foto ter illustratie
Utrecht/Amersfoort

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft donderdag vrijdag tot 5 jaar celstraf geëist voor een gewelddadige overval op een juwelier in Amersfoort op 16 juli 2019. Dit meldt het OM donderdag.

Heftige vechtpartij

De eigenaar van een juwelier in Amersfoort aarzelt geen moment als twee overvallers met bivakmutsen op 16 juli vorig jaar zijn zaak binnen komen. Samen met zijn vader begint hij de mannen naar buiten te werken. Een van de overvallers probeert meerdere keren op de vader te schieten. Er ontstaat een heftige vechtpartij waarbij de juwelier en zijn vader hard worden geslagen met het vuurwapen en een voorhamer.

Overvallers overmeesterd

Buiten op straat gaat de vechtpartij verder. Met behulp van omstanders worden de twee overvallers overmeesterd en overgedragen aan de politie. De vader van de juwelier wordt met spoed naar de intensive care overgebracht. Hij blijkt meerdere gebroken ribben en een gescheurde milt te hebben opgelopen. De juwelier zelf heeft diverse wonden en kneuzingen. Tot op de dag van vandaag kampen de slachtoffers met de psychische gevolgen van deze traumatische dag.

Vuurwapen haperde

Vandaag stonden de twee overvallers, Amersfoorters van destijds 22 en 18 jaar voor de rechter. Ze worden ten eerste verdacht van poging doodslag en het medeplegen daarvan. Uit onder meer camerabeelden en technisch onderzoek blijkt dat er meerdere keren geprobeerd is om gericht te schieten, maar dat het wapen haperde. Uit schiettesten blijkt dat het technisch wel degelijk mogelijk was om met het wapen kogels af te vuren. Behalve voor poging doodslag zijn de twee vervolgd voor poging afpersing danwel diefstal, (zware) mishandeling, bedreiging, verboden wapenbezit en heling.

Verminderd toerekeningsvatbaar

Tegen de destijds 22-jarige man is een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van vijf jaar geëist. De toen 18-jarige overvaller krijgt als het aan het Openbaar Ministerie ligt anderhalf jaar jeugddetentie, waarvan een half jaar voorwaardelijk. Hierbij gelden een reeks bijzonder voorwaarden. Daarnaast is gevraagd om de 18-jarige aanvullend de gedragsbeïnvloedende maatregel op te leggen, een intensief behandel traject voor de duur van een jaar. Uit deskundigenrapporten blijkt dat de 18-jarige als verminderd toerekeningsvatbaar moet worden beschouwd.   

Schadevergoeding

De officier van justitie heeft de rechtbank verzocht om de verdachten te verplichten een schadevergoeding van ruim 22.000,- euro te betalen, waarvan ruim 13.000 euro voor immateriële schade.   

Categorie:
Provincie: