vrijdag, 31. juli 2020 - 9:38 Update: 31-07-2020 9:46

Geldboete van 500,- euro voor weigering mondkapje in vliegtuig

transavia-vliegtuig
Foto: Archief EHF / foto ter illustratie
Schiphol/Amsterdam

Een 30-jarige Italiaan is door de rechtbank Noord-Holland veroordeeld tot een geldboete van 500,- euro omdat hij op 24 juni weigerde een mondkapje op te doen in het vliegtuig van Spanje naar Nederland. 'Van de 500,- euro is 200,- euro voorwaardelijk met een proeftijd van twee jaar', zo meldt de rechtbank.

Aangehouden op Schiphol

De man vloog met Transavia van Las Palmas naar Schiphol. Ondanks aanwijzingen van de gezagvoerder en het cabinepersoneel weigerde hij meerdere keren zijn mondkapje op te doen. In plaats daarvan ging hij de discussie aan over het nut van de afstandsregels. Het cabinepersoneel kon daardoor minder aandacht besteden aan de veiligheid van de overige passagiers. Op Schiphol werd de man aangehouden en verhoord door de marechaussee.

Onzekere tijden

De rechter neemt het de man ernstig kwalijk dat hij de aanwijzingen van de gezagvoerder niet opvolgde. Voor iedereen zijn het onzekere tijden en gezondheid is een groot goed, vindt de rechter. In een besloten omgeving als in een vliegtuig ben je verplicht te doen wat de gezagvoerder zegt. Dat is niet alleen uit eigenbelang, maar ook in het belang van de medepassagiers, oordeelt de rechter. Het Openbaar Ministerie had een geldboete geëist van 300 euro.

Categorie:
Provincie: