vrijdag, 2. oktober 2020 - 14:46

Veroordelingen in strafzaak over grootschalige cocaïne-invoer

Foto van rechter in toga
Foto: Archief EHF/ foto ter illustratie
Den Haag

Voor grootschalige invoer van cocaïne, waarbij gebruik is gemaakt van een omgekochte douaneambtenaar, zijn 5 mannen veroordeeld tot langdurige onvoorwaardelijke gevangenisstraffen. Dat heeft het gerechtshof Den Haag vrijdag beslist. In hoger beroep stonden in totaal 7 verdachten in deze megazaak terecht.

De hoofdverdachte in deze zaak is, naast de invoer van cocaïne, ook veroordeeld voor de daadwerkelijke omkoping van de douaneambtenaar. Het hof legt hem een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van 11 jaren en 4 maanden op. De rechtbank had hem eerder een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van 14 jaren opgelegd.

Een van zijn zoons is door het hof veroordeeld voor de invoer van cocaïne, maar vrijgesproken van betrokkenheid bij de omkoping van de douaneambtenaar. De rechtbank was tot dezelfde beslissing gekomen, maar heeft hem een lagere straf opgelegd dan het hof. Naar het oordeel van het hof was zijn rol van groter gewicht dan de rechtbank had aangenomen. Daarom legt het hof hem een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van 7 jaren en 7 maanden op in plaats van de 6 jaren waartoe de rechtbank was gekomen.

Aan de man verantwoordelijk voor het organiseren van transporten in Brazilië is een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van 5 jaren en 8 maanden door het hof opgelegd. Zijn rol was naar het oordeel van het hof groter dan de rechtbank had aangenomen. De man betrokken bij het uitladen van cocaïne in een loods in Nederland is door het hof veroordeeld tot een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van 21 maanden. De rechtbank had hen respectievelijk 4 jaren en 2 jaren opgelegd.

De man die zijn bedrijven ter beschikking heeft gesteld voor twee cocaïne importen is veroordeeld tot een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van 4 jaren en 3 maanden. De rechtbank had hem 4 jaren en 6 maanden opgelegd.

Een andere zoon van de hoofdverdachte stond in hoger beroep niet meer terecht voor cocaïne invoer, maar is veroordeeld wegens een poging tot moord. Het hof heeft hem een onvoorwaardelijke gevangenisstraf opgelegd van 8 jaren en 6 maanden. De rechtbank had hem een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van 14 jaren opgelegd.

Dat de hoofdverdachte en laatst genoemde zoon tot een lagere straf zijn veroordeeld dan door de rechtbank is opgelegd, hangt samen met het feit dat het hof aansluiting heeft gezocht bij de straffen die voor soortgelijke misdrijven zijn opgelegd. Overschrijding van de redelijke termijn van berechting heeft in alle zaken een straf-verlagende rol gespeeld.

De verdachte die door de rechtbank van het misdrijf witwassen is vrijgesproken, is ook door het hof daarvan vrijgesproken.

Categorie:
Provincie: