dinsdag, 10. november 2020 - 12:11

UWV: banenkrimp en oplopende WW door coronacrisis

logo uwv
Amsterdam

Het aantal banen van werknemers is tijdens de coronacrisis met 125 duizend gedaald. Tussen februari en eind juli verdwenen de meeste banen bij uitzendbureaus, horeca, specialistische zakelijke dienstverlening, reisbranche, beveiliging en cultuur, sport & recreatie. Ook het aantal WW-uitkeringen nam in deze sectoren toe. Toch is het verlies van banen minder groot door de Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW). Dat blijkt uit cijfers die UWV vandaag publiceert.

Tussen februari en juli verdwenen de meeste banen bij uitzendbureaus (-31 duizend), specialistische zakelijke dienstverlening (-15 duizend), horeca (-12 duizend) en cultuur, sport en recreatie (-10 duizend), blijkt uit cijfers van UWV over de ontwikkeling van de werkgelegenheid naar sector. Deze sectoren werden direct getroffen door de contactbeperkende maatregelen. Het banenverlies is vooral zichtbaar geweest in sectoren waar relatief veel mensen werken met een flexibel contract.

Ook in diverse kleinere sectoren nam het aantal banen af. In absolute getallen gaat het dan niet om grote aantallen, maar wel om een relatief sterke krimp. Zo verdwenen er ook banen in de reisbranche (-14%), beveiliging (-8%), cultuur, sport & recreatie (-7%) en de schoonmaak (-5%).

Groei in detailhandel food

Detailhandel food is de enige sector waar het aantal banen is gegroeid door de coronacrisis (+12 duizend). Door de tijdelijke sluiting van de horeca zijn consumenten meer gaan besteden in supermarkten. Het goederenvervoer en de voedingsindustrie zijn sectoren die nauwelijks zijn geraakt.

NOW-regeling beperkt baanverlies

Door de Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW) is er veel werkgelegenheid behouden gebleven. Dit geldt bijvoorbeeld voor de luchtvaart, waar het baanverlies relatief klein is, ondanks de impact van de coronamaatregelen. In juli waren in de luchtvaart duizend banen minder dan in februari.

Sterkste stijging WW bij horeca

Mensen die hun baan verliezen, kunnen bij UWV een werkloosheidsuitkering (WW) aanvragen. Eind september verstrekte UWV 278.000 WW-uitkeringen, een stijging van 16 procent ten opzichte van februari. Vooral in april piekte het aantal werkloosheidsuitkeringen met 74.000 nieuwe uitkeringen. De WW nam tijdens corona vooral toe in de horeca (+96 procent), het personenvervoer over land (+76 procent), de reisbranche (+57 procent) en de beveiliging (+51 procent).

Toekomstverwachting

Sinds 14 oktober heeft het kabinet een gedeeltelijke lockdown ingevoerd. Op 4 november zijn de maatregelen tijdelijk verder verzwaard. Hoewel er nieuwe steunmaatregelen aangekondigd zijn, zal het baanverlies vermoedelijk wel verder gaan oplopen en het aantal WW-uitkeringen gaan stijgen. Voor steeds meer werknemers is het van belang om op zoek te gaan naar werk in sectoren die meer kansen bieden.

Lees alles over:
Categorie:
Provincie:
Tag(s):