donderdag, 4. februari 2021 - 10:23 Update: 04-02-2021 10:24

NAVO-vlootverband ruimt explosieven voor Nederlandse kust

NAVO-vlootverband ruimt explosieven voor Nederlandse kust
Foto: Archief Defensie
Den Helder

Een NAVO-vlootverband heeft deze week voor de Belgische en Nederlandse kust explosieven geruimd. Het gaat om explosieven uit de Eerste en Tweede Wereldoorlog. Komend weekend ligt de vloot in Den Helder.

Nog dagelijks vormen oude zeemijnen en vliegtuigbommen een gevaar voor de scheepvaart, visserij en natuur. De Mijnendienst van de Koninklijke Marine is dan ook voortdurend bezig deze op te sporen en te vernietigen.

Afgelopen dagen kregen ze hulp van 3 mijnenbestrijdingsvaartuigen uit België, Duitsland en Estland, die de Standing NATO Mine Countermeasures Group 1 (SNMCMG 1) vormen. Het vlootverband staat sinds 14 januari voor 6 maanden onder leiding van de Nederlandse kapitein-luitenant-ter-zee Jan Wijchers. “Ondanks de slechte weersomstandigheden hebben we veel werk kunnen doen. Daarmee leveren wij een bijdrage aan de veiligheid op zee”, aldus Wijchers.

Zee geeft geheim prijs

Afgelopen maandag vond de Belgische mijnenjager BNS Lobelia ook een oud kanon voor de Belgische kust. Het was alleen te zwaar om boven water te krijgen voor. “Het is altijd weer een verrassing wat je vindt. De zee geeft zo nu en dan een geheim prijs”, vertelt Frédéric Boulanger, commandant van de Lobelia.

Categorie:
Provincie:
Tag(s):