maandag, 8. februari 2021 - 16:16 Update: 08-02-2021 22:00

Avondklok wordt verlengd tot 3 maart

avondklok-hond-uitlaten-corona
Den Haag

Zoals verwacht wordt de avondklok verlengd. De huidige periode waarop de avondklok zou aflopen is woensdagochtend 10 februari om 04.30 uur maar wordt nu dus verlengd tot woensdag 3 maart 04.30 uur. Dit heeft het kabinet besloten.

Nog ruim drie weken 

Dat betekent dat voor nog ruim drie weken lang niemand de straat op mag tussen 21.00 en 04.30 uur. Alleen de hond uitlaten is wel toegestaan. Voor mensen die een geldige Eigen Verklaring Avondklok of een Werkgeversverklaring Avondklok hebben is er ontheffing.

Tweede Kamer

Premier Rutte had vorige week al door laten schemeren dat hij niet verwachtte dat de avondklok zou worden afgeschaft. De Tweede Kamer moet nog wel instemmen met de verlenging en houdt daarom dinsdag een debat. De verwachting is dat de verlengingsmaatregel door een meerderheid van de Tweede Kamer wordt aangenomen. De eerste avondklok werd zaterdag 23 januari om 21.00 uur ingesteld. 

Meerdan 95% houdt zich aan avondklok

Meer dan 95% van de Nederlanders houdt zich aan de avondklok. De invoering van de avondklok en het beperken van het bezoek naar maximaal één persoon per dag hebben er samen voor gezorgd dat het virus zich minder snel verspreidt. Uit onderzoek blijkt dat het reproductiegetal (R-getal) met ongeveer 10% is afgenomen.

Proces

Op dinsdag 23 februari besluit het kabinet of de maatregelen van de huidige lockdown en de avondklok worden aangepast. De avondklok wordt eerder dan 3 maart beëindigd als de ontwikkelingen rondom het virus daar reden toe geven.

Lees alles over:
Categorie:
Provincie: