maandag, 15. februari 2021 - 11:03

Boomfeestdag opnieuw verplaatst

kleine boom
Alphen aan den Rijn

Boomfeestdag-2021 wordt verplaatst van 17 maart naar 10 november. Vorig jaar werd de viering in verband met corona al twee keer uitgesteld en de aanhoudende pandemie maakt uitstel opnieuw onomkoombaar. “We hebben gedacht aan Corona-proof-Boomfeestdag, maar we willen dat alle kinderen die mee willen doen, ook echt mee kunnen doen aan dit traditionele natuurfeest en dat kan niet” vertelt Peter Derksen, directeur Stichting Nationale Boomfeestdag.

“Uitstel is niet alleen voor de natuur, ook voor de leerlingen uit groep 6 en 7 heel jammer. Zij moeten al heel veel missen. Samen bomen planten onder schooltijd is een unieke gebeurtenis.

Het houden van een Boomfeestdag is feitelijk de allereerste klimaatmaatregel om de jeugd een leefbare gezonde toekomst te bieden. Tijdens een Boomfeestdag kunnen zij zelf hun boompje bijdragen en raken ze betrokken bij de natuur.

Extra groene handen

“Deze keer verwachtten we extra veel bomenplantertjes omdat het belang van Boomfeestdag nadrukkelijk is opgenomen in de onlangs gepresenteerde Bossenstrategie van het Ministerie van LNV. Door de vele positieve reacties is de verwachting dat dit jaar, in plaats van de reguliere100.000 kinderen, ruim 110.000 kinderen tussen de 9 en 11 jaar mee doen aan dit natuurfeest. En dat in 280 gemeenten (groei van 75% naar 80%). Cijfers waar ik heel trots op ben. En de natuur zit te springen om al die groene helpende handen. De wereld staat dan wel op zijn kop, maar de natuur gaat door. En we hebben die natuur misschien nu wel harder nodig dan ooit.”

Alphen aan den Rijn

Alphen aan den Rijn was de gastgemeente voor Boomfeestdag-2020. Op 10 november zal deze gemeente wederom gastgemeente zijn. Prinses Irene zal hier, samen met kinderen, in het naar haar vernoemde bos, een populier planten, haar Levensboom. Dit bos krijgt ze (nog steeds) aangeboden ter gelegenheid van haar 80ste verjaardag in 2018 als dank voor haar decennialange inzet voor kind en natuur.

Acties

Stichting Nationale Boomfeestdag zit tot 10 november zeker niet stil. Kleinschaligere acties worden gehouden vanaf medio februari:

Categorie:
Provincie: