maandag, 3. mei 2021 - 17:28 Update: 04-05-2021 9:15

Aanhoudingen voor bedreigen RIVM-directeur Jaap van Dissel

rivm-jaap-van-dissel
Foto: Tweede Kamer / NOS
Den Haag/Apeldoorn/Terneuzen

Afgelopen vrijdag zijn er twee personen aangehouden voor bedreiging van en opruiing tegen RIVM-directeur Jaap van Dissel. Dit meldt het Openbaar Ministerie (OM) maandagmiddag.

Vrouwen

Het gaat om twee vrouwen, van 54 jaar uit Apeldoorn en van 52 jaar uit Terneuzen. Ze zijn vandaag voorgeleid en blijven 14 dagen langer in voorarrest. Hun voorarrest is verlengd en ze moeten zich op 12 mei voor de politierechter verantwoorden. 

Groepsapp Telegram

In een groepsapp van berichtendienst Telegram werd opgeroepen tot het plegen van geweldsmisdrijven tegen het leven van de RIVM-directeur of zijn woning. Daarbij werd ook zijn adres gedeeld. De verdachten plaatsten de opruiende berichten.

Onacceptabel

De verdachten hebben wat het Openbaar Ministerie betreft duidelijk een grens overschreden met hun gedrag. 'Bedreiging en intimidatie zijn nooit te rechtvaardigen,' aldus hoofdofficier van justitie Michiel Zwinkels. 'En zeker wanneer iemand zich uit hoofde van zijn functie inzet voor het welzijn van ons allemaal, dienen we een sterk signaal af te geven. Dergelijk gedrag kan niet worden geaccepteerd.'

Onderzoek voortgezet

Het politie-onderzoek naar de groepsapp op Telegram loopt ondertussen door. Meer aanhoudingen worden niet uitgesloten.

Lees alles over:
Categorie:
Provincie: