dinsdag, 24. augustus 2021 - 17:00 Update: 25-08-2021 9:04

OVV gaat beveiligingssituatie Peter R. De Vries onderzoeken

peterrdevries-carre
Foto: Bon
Den Haag

Minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid heeft de Onderzoeksraad voor de Veiligheid (OVV) gevraagd in een onderzoek na te gaan welke lessen getrokken kunnen worden uit de beveiligingssituaties van de broer, de toenmalig advocaat en de vertrouwenspersoon Peter R. De Vries van de kroongetuige in het Marengoproces. 'Hiertoe heeft Grapperhaus besloten na meerdere gesprekken te hebben gevoerd met de familie van Peter R. De Vries, betrokkenen en deskundigen', zo laat het ministerie van Justitie en Veiligheid dinsdagmiddag weten.

Feitenonderzoek Joustra

Eerder was al aan de Tweede Kamer gemeld dat er een feitenonderzoek zou komen naar de beveiligingssituatie van Peter R. de Vries. De heer Joustra was bereid gevonden dit onderzoek te leiden. De afgelopen weken is de reikwijdte van het onderzoek, alsook de samenstelling van de onderzoekscommissie onderwerp van debat geweest. 

OVV

Over de geschiktheid en de onafhankelijkheid van de heer Joustra en zijn commissieleden heeft Grapperhaus nooit enkele twijfel gehad. Alles overwegende heeft Grapperhaus besloten de OVV te vragen het onderzoek te doen. Gezien de onafhankelijke status van de OVV zal de OVV zelf de onderzoeksvraag bepalen.

'Enorme impact moord op Peter R. de Vries'

'De verschrikkelijke moord op Peter R. de Vries heeft een enorme impact gemaakt in Nederland. Gezien het grote maatschappelijke belang van het onderzoek naar zijn beveiligingssituatie, hecht ik zeer aan breed draagvlak voor het onderzoek. Nadat ik de afgelopen weken veel gesprekken gevoerd heb met betrokkenen en deskundigen, heb ik besloten de OVV te vragen het onderzoek te doen', aldus Grapperhaus.