vrijdag, 17. september 2021 - 22:37

Verkopers cryptotelefoons EncroChat aangehouden

hacker-darkweb-handel-cryptotelefoon-EncroChat
Foto: Mr. Rob
Kaatsheuvel/Rosmalen

De politie heeft dinsdag twee verkopers van EncroChat cryptotelefoons aangehouden. 'Het gaat om een 44-jarige man uit Kaatsheuvel en een 24-jarige vrouw uit Rosmalen', zo meldt het Openbaar Ministerie (OM) vrijdag.

'Honderden telefoons aan criminelen verkocht'

'Zij hebben vermoedelijk honderden cryptotelefoons en abonnementen onder criminelen in omloop gebracht gedurende in de periode dat EncroChat actief was. Beide verdachten zijn aangehouden vanwege deelname aan een criminele organisatie en het witwassen van misdaadgelden', aldus het OM. Zij worden ook verdacht van medeplichtigheid aan de misdrijven die hun klanten hebben gepleegd. Daarmee hebben zij gekozen voor een rol als criminele dienstverlener.

Onderzoek in volle gang

De verdachten zijn vrijdag door de rechter-commissaris in Den Bosch voor twee weken in bewaring gesteld. Het onderzoek is in volle gang en de komende tijd zullen meerdere verdachten en getuigen worden gehoord.

Cryptoplatform EncroChat uit de lucht gehaald

Aan het cryptoplatform EncroChat is in 2020 een einde gekomen door ingrijpen van politie en justitie. Daarbij zijn meer dan 20 miljoen chatberichten van criminelen onderschept. Dit heeft geleid tot talloze opsporingsonderzoeken en inmiddels zijn ook de eerste veroordelingen uitgesproken.