donderdag, 23. september 2021 - 19:23 Update: 23-09-2021 20:02

Ex-douanier opnieuw aangehouden voor schending ambtsgeheim en computervredebreuk

encryptie-telefoon-hack
Foto: Pixabay/geralt
Barendrecht

Een voormalig douanier uit Barendrecht is donderdag aangehouden door de Rijksrecherche. 'De 27-jarige man is aangehouden voor het schenden van zijn ambtsgeheim en het plegen van computervredebreuk in de tijd dat hij nog werkzaam was als douanier', zo meldt het Openbaar Ministerie (OM) donderdag.

SKY ECC-telefoon in woning aangetroffen

'De man is in 2020 ook al aangehouden en op 4 maart van dit jaar veroordeeld tot 18 maanden gevangenisstraf voor schending van zijn ambtsgeheim, computervredebreuk, witwassen en valsheid in geschrifte', aldus het OM. De ontnemingsvordering (afpakken van crimineel verkregen vermogen) in deze zaak loopt nog. In dat onderzoek was ook een (SKY) telefoon aangetroffen in zijn woning. Ten tijde van het onderzoek en de uitspraak was de data van de telefoon echter nog niet beschikbaar.

Nieuwe informatie dankzij onderschepte berichten

Een SKY ECC-telefoon is een extra beveiligde smartphone, waarop een beveiligde chat-app staat. Alle communicatie is versleuteld en verloopt via beveiligde servers. Met behulp van informatie afkomstig uit onderschepte berichten van de SKY telefoon, is er een nieuwe verdenking ontstaan dat de ex-douanier meerdere malen gegevens doorgaf aan criminelen. 

Info over controles specifieke ladingen

De Rijksrecherche is hierop een nieuw strafrechtelijk onderzoek gestart. Uit het onderzoek is gebleken dat er informatie is doorgegeven over controles van specifieke ladingen in Rotterdam, informatie over de importgeschiedenis van bedrijven en informatie over risicoprofielen waardoor er een inschatting kon worden gemaakt over controles in de Rotterdamse haven.

Opnieuw aangehouden

De ex-douanier is na het onderzoek opnieuw aangehouden op basis van schendingen ambtsgeheim waarvoor hij nog niet was veroordeeld. De man mag na verhoor zijn proces in vrijheid afwachten.