zaterdag, 30. oktober 2021 - 16:34 Update: 30-10-2021 16:50

Bedrijf in Noord-Holland met ruim 100.000 vleeskuikens geruimd vanwege vogelgriep

Foto van controleurs | Archief EHF
Foto: Archief EHF
Grootschermer

Bij een pluimveebedrijf met vleeskuikens in Grootschermer is vogelgriep (H5) vastgesteld. 'Het gaat waarschijnlijk om een hoogpathogene variant van de vogelgriep', zo meldt het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) zaterdag.

Geruimd

'Om verspreiding van het virus te voorkomen, wordt het bedrijf geruimd. Het gaat om circa 107.000 dieren. De ruiming wordt uitgevoerd door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA)', aldus het ministerie.

Nabijgelegen pluimveebedrijf geblokkeerd

In een straal van 1 kilometer rond het bedrijf ligt één ander pluimveebedrijf. Dit bedrijf is geblokkeerd en wordt intensief gemonitord en onderzocht op vogelgriep. Omdat in het gebied van 10 kilometer rondom het besmette bedrijf en het nabijgelegen bedrijf in Grootschermer geen ander commercieel pluimveebedrijf ligt, is besloten om niet preventief te ruimen, maar dit bedrijf te blokkeren en monitoren.

Vervoersverbod Grootschermer

Er is per direct een vervoersverbod voor pluimveebedrijven afgekondigd in een zone van 10 kilometer rond het bedrijf in Grootschermer. Een vervoersverbod heeft betrekking op alle vogels en broed- en consumptie-eieren vanaf een locatie met vogels. Ook geldt het verbod voor pluimveemest en gebruikt strooisel, en voor andere dieren en dierlijke producten afkomstig van bedrijven met gevogelte.

Landelijke maatregelen

Naar aanleiding van een vogelgriep besmetting op een bedrijf eerder deze week is er een landelijke ophok- en afschermplicht ingesteld. Deze blijft onverkort van kracht. De ophokplicht geldt voor commercieel gehouden vogels, deze worden naar binnen gebracht. 

Niet-commercieel gehouden risicovogels

Voor niet-commercieel gehouden risicovogels (hoenderachtigen/kippen, watervogels en loopvogels), bijvoorbeeld in dierentuinen, kinderboerderijen en van eigenaren van hobbyvogels- en kippen, geldt een afschermplicht. Hierbij moet zoveel mogelijk worden voorkomen dat de vogels in contact komen met zieke wilde vogels of hun uitwerpselen. Dit kan bijvoorbeeld door de dieren in een volière te houden. Op de website van de NVWA is meer informatie te vinden over hoe dit het beste kan. Ook is er een verbod ingesteld op het tentoonstellen van pluimvee, watervogels en loopvogels.

Eerder melding van uitval maken bij NVWA

Voor houders van leghennen, vermeerderingsdieren en vleeskuiken geldt nog steeds een aangescherpte meldplicht. Hierbij moeten pluimveehouders eerder melding maken bij de NVWA van uitval van hun pluimvee, waardoor besmettingen met vogelgriep eerder aan het licht kunnen komen en de kans op verspreiding kleiner wordt.

Categorie:
Provincie: