maandag, 8. november 2021 - 16:47 Update: 08-11-2021 16:54

Ook vogelgriep bij Gronings pluimveebedrijf in Lutjegast, 48.000 legkippen geruimd

vogelgriep-bord
Foto: Archief EHF/ foto ter illustratie
Lutjegast

In het Groningse Lutjegast is op een pluimveebedrijf met ongeveer 48.000 legkippen vogelgriep (H5) vastgesteld. 'Het gaat waarschijnlijk om een hoogpathogene variant van de vogelgriep', zo meldt het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) maandagmiddag.

Geruimd

'Om verspreiding van het virus te voorkomen wordt het bedrijf geruimd. De ruiming wordt uitgevoerd door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA)', aldus het ministerie.

Vervoersverbod in straal van 10 km

In een straal van 3 kilometer rond het besmette bedrijf liggen geen andere pluimveebedrijven. Binnen een straal van 10 km liggen er 19 andere pluimveebedrijven. Er is per direct een vervoersverbod voor pluimveebedrijven afgekondigd in een zone van 10 kilometer rond het bedrijf in Lutjegast. 

Vogels en broed- en consumptie-eieren

Een vervoersverbod heeft betrekking op alle vogels en broed- en consumptie-eieren vanaf een locatie met vogels. Ook geldt het verbod voor mest van vogels en gebruikt strooisel, en voor andere dieren en dierlijke producten afkomstig van bedrijven met gevogelte. Daarnaast geldt ook een jachtverbod in dit gebied.

Traceringsonderzoek

In het kader van de besmetting op het bedrijf in Lutjegast wordt, zoals gebruikelijk, door de NVWA een traceringsonderzoek gedaan naar risicovolle contacten. Indien nodig worden naar aanleiding van de uitkomsten van het onderzoek aanvullende maatregelen genomen. Deze eventuele aanvullende maatregelen worden via een update in dit persbericht, en via de online kanalen van het ministerie van LNV, gemeld.

Categorie:
Provincie: