zondag, 14. november 2021 - 22:16 Update: 14-11-2021 22:20

Ruim 120.000 vleeskuikens in Friesland geruimd vanwege vogelgriep

vogelgriep-bord
Foto: Archief EHF/ foto ter illustratie
Tzum

In het Friese plaatsje Tzum is bij vleeskuikens op een pluimveebedrijf vogelgriep (H5) vastgesteld. 'Het gaat waarschijnlijk om een hoogpathogene variant van de vogelgriep', zo meldt het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit zondagavond

Vleeskuikens geruimd

'Om verspreiding van het virus te voorkomen worden de circa 122.500 vleeskuikens geruimd. De ruiming wordt uitgevoerd door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA)'aldus het ministerie.

Controle nabijgelegen pluimveebedrijf

In een straal van 3 kilometer rond het bedrijf ligt één ander pluimveebedrijf. Dit bedrijf wordt onderzocht op vogelgriep. Er liggen 14 andere pluimveebedrijven in een straal van 10 kilometer rondom het besmette bedrijf.

Vervoersverbod

Er is per direct een vervoersverbod voor pluimveebedrijven afgekondigd in een zone van 10 kilometer rond het bedrijf in Tzum. Een vervoersverbod heeft betrekking op alle vogels en broed- en consumptie-eieren vanaf een locatie met vogels. Ook geldt het verbod voor mest van vogels en gebruikt strooisel, en voor andere dieren en dierlijke producten afkomstig van bedrijven met gevogelte. Daarnaast geldt ook een jachtverbod in dit gebied.

Categorie:
Provincie: