maandag, 29. november 2021 - 12:37 Update: 29-11-2021 13:08

Miljoenentransacties in onderzoek naar ondergrondsbankieren

Foto van dossier mappen papier | Archief EHF
Foto: Archief EHF
Beverwijk

Op 15 november heeft de FIOD een 34-jarige man uit Beverwijk aangehouden. De man wordt onder andere verdacht van witwassen en het zonder vergunning aanbieden van betalingsdiensten. De woning van de man is doorzocht, evenals twee bedrijfspanden in Beverwijk, een winkelpand in Amsterdam en een loods in Assendelft. Daarbij is beslag gelegd op fysieke en digitale administratie, twee auto’s, een woning, sieraden en ruim 50.000 euro in contanten.

Uit een eerder onderzoek van de FIOD naar carrouselfraude en witwassen kwam de 34-jarige verdachte naar voren. Het onderzoeksteam vermoedt dat klanten, die aanzienlijke veelal contante geldbedragen wilden versturen met name naar het buitenland, naar hem werden doorverwezen. Het lijkt erop dat hij in Nederland een coördinerende rol in een crimineel netwerk had, waarbij op hoogtijdagen transacties van enkele miljoenen per dag werden gefaciliteerd.

De man wordt ervan verdacht vanaf maart 2019 tot nu honderden transacties met een totale waarde van ruim 100 miljoen euro te hebben verricht. Sommige transacties werden ook via cryptovaluta gedaan. Vermoedelijk stuurde de man geldkoeriers aan die geld ophaalden en transporteerden. Waarschijnlijk heeft het geld een criminele herkomst.

Ondergrondbankieren is illegaal en wordt door criminelen gebruikt om gelden internationaal te verplaatsen en wit te wassen. Om te mogen bankieren is een bankvergunning noodzakelijk. Als aanbieder van betalingsdiensten was de verdachte verplicht klantenonderzoek te doen, dat hij vermoedelijk achterwege liet.

 

Categorie:
Provincie: