zondag, 30. januari 2022 - 13:11 Update: 30-01-2022 16:27

Cold caseteam onderzoekt vondst van romp

Romp in plastic
Foto: Politie
Amsterdam

Het Amsterdamse cold caseteam doet hernieuwd onderzoek naar de vondst van een romp van een man op 30 januari 2013, precies 9 jaar geleden.

Op die dag ziet een voorbijganger een groot blauw plastic pakket liggen in het Amsterdamse IJ, ter hoogte van de NDSM-werf aan de oever van Amsterdam-Noord. De voorbijganger vertrouwt het niet en belt de politie. Wanneer agenten het pakket uit het water halen, blijkt er een romp van een man in te zitten. Het hoofd en de ledematen ontbreken. Deze lichaamsdelen zijn nooit gevonden. De romp is uitgebreid onderzocht en er zijn meerdere aanwijzingen dat sprake is geweest van een misdrijf. De man ligt begraven op Sint Barbara. Onderzoek heeft uitgewezen dat de man uit Oost-Europa afkomstig is. Het cold caseteam hoopt op een later moment meer over de identiteit van het slachtoffer te kunnen zeggen.

Of de man het slachtoffer is geworden van moord of dat hij onder andere omstandigheden is overleden en dat daarna is geprobeerd zijn lichaam te laten verdwijnen, is niet duidelijk. Het onderzoek van het cold caseteam is erop gericht om te achterhalen wie bij deze zaak betrokken zijn. Daarbij is de hulp van het publiek, ook 9 jaar later, altijd nog van groot belang. Het is belangrijk om te weten of er mensen zijn die destijds het blauwe pakket in het water hebben gezien. Om het blauwe plastic zat een bruin touw geknoopt. Die knoop bestond uit een zogenaamde oogspits en takeling. Voor het maken van zo’n knoop is een bepaalde vaardigheid nodig. Mogelijk zegt dat iets over de verdachte(n). Diverse tips zijn destijds nagelopen maar hebben onvoldoende concrete aanwijzingen opgeleverd. Ook is nog steeds niets boven tafel gekomen over de andere lichaamsdelen die ontbreken. Rechercheurs horen het graag als mensen daar meer informatie over hebben in combinatie met deze zaak.

In de zaak is een beloning uitgeloofd van 15.000 euro. Het cold caseteam wil benadrukken dat het niet strafbaar is als mensen informatie hebben over de zaak die ze niet eerder hebben gedeeld en hoopt dat er mensen zijn die nu na 9 jaar wel hun informatie met de politie willen delen. Informatie kan via verschillende manieren gedeeld worden met de rechercheurs. Dat kan via de Opsporingstiplijn op 0800-6070 of het onderstaande tipformulier. Anoniem informatie doorgeven kan telefonisch via M: 0800-7000 of via www.meldmisdaadanoniem.nl. Het is daarnaast ook mogelijk om een vertrouwelijk gesprek te voeren met het Team Criminele Inlichtingen:  06-33200446.

Categorie:
Provincie: