dinsdag, 7. juni 2022 - 14:35 Update: 07-06-2022 14:46

Kabinet doet extra investering in lokale en onderzoeksjournalistiek

computer-schermen-toetsenbord-callcenter
Foto: Archief EHF/ foto ter illustratie
Den Haag

Zowel de lokale journalistiek als de onderzoeksjournalistiek kunnen de komende jaren rekenen op extra investeringen. 'Het doel is de journalistiek te versterken, kwalitatief te verbeteren en onafhankelijker te maken', zo meldt het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) dinsdag.

Onderzoeksjournalisten opleiden

Voor 2022 stelt staatssecretaris Uslu (Cultuur en Media) ruim 11 miljoen euro beschikbaar om lokale publieke omroepen te ondersteunen in hun professionalisering en onafhankelijkheid. Ook krijgt de onderzoeksjournalistiek 2,4 miljoen extra om diepgravende journalistieke producties te kunnen maken en onderzoeksjournalisten op te leiden.

Persveiligheid

Naast lokale en onderzoeksjournalistiek richt het kabinet zich in 2022 ook op persveiligheid, de toekomst van de publieke omroep en het versterken van de Nederlandse mediasector. Uslu: “Onafhankelijke, sterke media zijn onmisbaar in een goed functionerende democratie. Ik wil dat journalisten lokaal, regionaal en landelijk hun belangrijke werk kunnen doen – onafhankelijk, op volle sterkte en zonder beperkingen.”

Sterke en onafhankelijke lokale publieke omroepen

Momenteel zijn lokale publieke omroepen afhankelijk van financiering van hun gemeente. Journalisten mogen zich niet geremd voelen omdat de financiering van hun omroep via de gemeente loopt waar ze over schrijven. Daarom is Uslu in gesprek met de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) en de Stichting Nederlandse Lokale Publieke Omroepen (NLPO) over een nieuwe financieringssystematiek van lokale omroepen. Dit moet leiden tot het versterken van de kwaliteit en de onafhankelijkheid van de lokale omroepen.

Vernieuwende journalistieke projecten

In de tussentijd investeert Uslu in de versterking van de lokale omroepen. In 2022 komt 6,5 miljoen euro beschikbaar voor lokale omroepen om mensen aan te nemen en voor trainingen van medewerkers. Ook is er 3 miljoen beschikbaar voor de omroepen om hun diensten digitaal aan te bieden. Tot slot stelt het kabinet middelen beschikbaar voor vernieuwende journalistieke projecten van lokale media.

Categorie:
Provincie: