zondag, 18. september 2022 - 15:48 Update: 19-09-2022 14:36

Stewards en agenten gewond geraakt bij rellen rondom FC Den Bosch - Top Oss

mobiele-eenheid-me-wapenstok
Foto: Archief EHF/ foto ter illustratie
Den Bosch

Zaterdag zijn na de wedstrijd FC Den Bosch tegen Top Oss in het stadion in Den Bosch stewards en twee agenten gewond geraakt toen er rellen uitbraken. Dit meldt de politie zondag.

Al 11 aanhoudingen verricht

Ook pleegden groepen supporters massaal vernielingen. De agressie richtte zich daarnaast tegen stewards en agenten. Eén van de stewards werd mishandeld en liep een hoofdwond op en de ME werd bekogeld met stenen en fakkels. Ook twee agenten raakten lichtgewond. Door daadkrachtig op te treden pakte de politie al 11 verdachten op. 'We sluiten meer aanhoudingen niet uit en doen volop onderzoek', aldus de politie.

Agressieve en dreigende situatie

Na afloop van de wedstrijd in Den Bosch zochten supporters van de twee voetbalclubs elkaar rond 19.00 uur op in het stadion. Er ontstond een agressieve en dreigende situatie waarbij meerdere vernielingen zijn gepleegd door groepen supporters. Daarnaast probeerden meerdere voetbalsupporters van beide clubs de confrontatie met elkaar te zoeken.

Onacceptabel

De dreiging was dusdanig groot dat de burgemeester van de gemeente ’s-Hertogenbosch een acuut noodbevel heeft uitgevaardigd om de politie haar werk te kunnen laten doen. Het noodbevel was van kracht tot 20.30 uur. Burgemeester Jack Mikkers: “De agressie en het geweld gisterenavond tegen de politie en stewards zijn onacceptabel. Zij hebben een verantwoordelijke rol en moeten zonder te worden gehinderd hun werk kunnen doen. Met wederzijds respect. Ik wil in overleg met alle betrokken partijen, waaronder de clubs en de KNVB, kijken naar gepaste maatregelen. Want bij voetbal moet het plezier centraal staan. Voor alle bezoekers, jong en oud. Agressie of geweld, in welke vorm dan ook, wordt niet getolereerd. Dat zal iedereen onderstrepen.”

Inzet ME

Onze inzet schaalde fors op om de situatie onder controle te krijgen. Zo vormde de ME meerdere malen linies én voerde zij charges uit om groepen te scheiden. Er zijn uiteindelijk diverse aanhoudingen verricht.

Zware mishandeling steward

Een steward werd zwaar mishandeld. Hij liep daardoor een verwonding op aan zijn hoofd. Ook enkele andere stewards raakten gewond. Zij werden in het ziekenhuis behandeld voor hun verwondingen.

Openlijke geweldpleging tegen agenten

Tijdens de rellen richtte de agressie zich ook tegen de politie. Er werd onder meer met stenen en fakkels naar de ME gegooid. Ook gebruikten supporters broekriemen om politiemensen en politiehonden te slaan. Dit geweld had veel impact op de betrokken collega’s. Twee agenten raakten lichtgewond. Een van hen aan het hoofd én de ander aan een knie. Zij doen daarvan aangifte. Wij sluiten niet uit dat meerdere politieagenten op een later moment aangifte doen van het tegen hen gerichte geweld.

Aanhoudingen

Dankzij het daadkrachtige en doortastende optreden van onze collega’s zijn gisteren al elf verdachten aangehouden kort na het uitbreken van de rellen in en om rondom het stadion. Zeven mannen zijn aangehouden voor geweldplegingen, variërend van openlijk geweld tot mishandeling en bedreiging. Het gaat om zes mannen variërend in leeftijd van 18 tot 41 jaar en op 1 na allemaal afkomstig uit Berghem of Oss. De zevende verdachte is een 32-jarige man uit Den Bosch. Zij  zitten nog vast en worden verhoord over hun rol en aandeel in de geweldplegingen.

Belediging politieagenten

Drie personen werden aangehouden op verdenking van belediging van politieagenten. Het gaat om twee mannen (23 en 32 jaar) uit respectievelijk Oss en Berghem. De derde verdachte voor belediging is een 22-jarige man uit Capelle aan de IJssel.  Zij zijn gisteren na verhoor in vrijheid gesteld. Tegen hen wordt dossier opgemaakt. Een 21-jarige man uit Berghem werd aangehouden voor het niet voldoen aan een vordering. Hij mocht na verhoor weer op vrije voeten. Tegen hem wordt proces-verbaal opgemaakt.

Vervolgonderzoek

Naast het bekijken van de camerabeelden wordt ook onderzoek gedaan naar de beelden van bodycams van onze agenten. We sluiten niet uit dat er nog meer aanhoudingen volgen. Deze beelden worden mogelijk in een later stadium van het onderzoek openbaar gemaakt maar dit kan alleen worden voorkomen als betreffende personen zich zelf nu bij de politie melden.

Categorie:
Provincie:
Blik op 112: