dinsdag, 20. september 2022 - 9:38 Update: 20-09-2022 16:33

Prinses Amalia voor het eerst aanwezig op Prinsjesdag 2022

amalia-prinsjesdag-
Foto: Screenshot NOS/NPO1
troonrede-koning
Foto: Screenshot NOS/NPO1
Foto van koffertje met miljoenennota | Archief EHF
Foto: Archief EHF
Den Haag

Vandaag is het Prinsjesdag. Dit is de opening van het nieuwe parlementaire jaar. De Koning spreekt de Troonrede dit jaar uit in de Koninklijke Schouwburg. En voor het eerst in 3 jaar is er weer een rijtoer in de Glazen Koets. De overdracht van het koffertje met de Miljoenennota en Rijksbegroting vindt plaats in het tijdelijke Kamergebouw. Vanochtend vonden de laatste voorbereidingen plaats.

Koning spreekt Troonrede uit in Koninklijke Schouwburg

De Koning spreekt de Troonrede dit jaar uit in de Koninklijke Schouwburg in Den Haag. Dit komt omdat de gebouwen op en rond het Binnenhof gesloten zijn vanwege grootschalige onderhoudswerkzaamheden. De Troonrede start om 13:20 uur.

Rijtoer in de Glazen Koets

Om 13.00 uur vertrekken de Koning en het Koninklijk gezelschap vanaf Paleis Noordeinde naar de Koninklijke Schouwburg. Voor het eerst rijdt ook de Prinses van Oranje mee met de Glazen Koets. De Koninklijke stoet keert om 14.00 uur terug bij Paleis Noordeinde. Aansluitend verschijnen de Koning, Koningin Máxima, de Prinses van Oranje, Prins Constantijn en Prinses Laurentien op het balkon. 

Omgekeerde Nederlandse vlaggen en boegeroep

Langs de route van de rijtour stonden groepjes mensen met omgekeerde Nederlandse vlaggen en er was ook boegeroep te horen. Ook na afloop tijdens de balkonscene op Paleis Noordeinde was er boegeroep te horen en waren omgekeerde Nederlandse vlaggen te zien. Dit is voor het eerst in de geschiedenis van Prinsjesdag. 

Overdracht koffertje in de Tweede Kamer

De minister van Financiën overhandigt om 15.00 uur het traditionele koffertje met de Miljoenennota en de Rijksbegroting aan de Tweede Kamer. Hierin staan alle plannen voor 2023. 

Categorie:
Provincie: