woensdag, 4. oktober 2023 - 19:05

Winnaars Appeltjes van Oranje 2023

Winnaars Appeltje van Oranje
Foto: Oranje Fonds, Patrick van Katwijk
Den Haag

Vadercentrum Adam uit Den Haag Stichting Ik wil uit Eindhoven en Ontmoetingswerkplaats De Jojo uit Sassenheim zijn de winnaars van de Appeltjes van Oranje 2023. Dat werd vandaag bekendgemaakt tijdens de Uitreiking op Paleis Noordeinde, waar Koningin Máxima de prijzen aan de winnaars heeft overhandigd, in aanwezigheid van Koning Willem-Alexander en Prinses Beatrix. De Appeltjes van Oranje worden jaarlijks door het Oranje Fonds toegekend aan uitzonderlijke sociale initiatieven die ertoe doen voor mensen in onze samenleving. Het is de 21e keer dat de prijzen worden uitgereikt.

Ieder jaar hebben de Appeltjes van Oranje een ander thema. Dit jaar is dat Bruggenbouwers in de buurt. De mensen achter de initiatieven maken het verschil door contacten te stimuleren tussen groepen mensen die elkaar niet vanzelfsprekend ontmoeten. De winnende initiatieven ontvangen een bronzen beeldje, gemaakt door Prinses Beatrix, en elk een geldbedrag van 25.000 euro. De drie initiatieven weten buurtbewoners écht met elkaar te verbinden.

Vadercentrum Adam

Het Vadercentrum in de Haagse wijk Laak wint een Appeltje omdat iedereen welkom is. Zowel mannen als vrouwen verbreden hier hun horizon en zo ontstaan er vanzelf bruggen. De een komt voor een praatje, de ander doet mee aan een van de vele activiteiten. Of wordt uitgenodigd zelf een actieve bijdrage te leveren. Een plek waar bezoekers en vrijwilligers laten zien dat vriendschappen en samenwerking ook kunnen ontstaan als er geen gemeenschappelijke taal wordt gesproken.

Stichting Ik Wil

Stichting Ik Wil uit Eindhoven valt ook in de prijzen. Zij winnen de prijs omdat iedereen hier de kans krijgt talenten te ontdekken en te ontwikkelen. De stichting biedt een gelijkwaardige en warme plek voor mensen met uiteenlopende achtergronden en nationaliteiten. Buurtbewoners komen langs voor koffie, een praatje of om samen te eten, maar ook zijn er lessen zoals schilderen, Arabisch en Nederlands. Alle activiteiten komen voort uit de behoefte van de vrijwilligers.  

Ontmoetingswerkplaats De Jojo

Winnaar Ontmoetingswerkplaats De Jojo uit Sassenheim weet een sterke gemeenschap te creëren. Bezoekers en vrijwilligers gaan hier makkelijk het gesprek met elkaar aan. Dat komt door de ongedwongen sfeer en de mix van activiteiten. Mensen komen hier voor bijvoorbeeld het Repair Café, de Weggeefwinkel, het naaiatelier of de fietsenwerkplaats. Een buurtinitiatief waar door vele vrijwilligers elke dag mooie bruggen tussen mensen worden gebouwd.

Categorie:
Provincie:
Tag(s):