dinsdag, 3. april 2007 - 21:01

Zwanenlint moet zwanen redden

Haarlem

ProRail heeft een speciaal zwanenlint geplaatst op de trajecten Haarlem-Lisse en Hoorn-Zaandam. Zwanen schrikken van het wapperende lint en vliegen daardoor sneller omhoog, over de bovenleiding heen. Zo raken zij niet meer verstrikt in de bovenleiding en is de kans veel kleiner dat zij tegen een naderende trein botsen.

Vlakbij de constructie zijn, waar mogelijk, tegelijkertijd knotwilgen gepland. Na circa drie jaar zijn de knotwilgen groot genoeg om de functie van de linten over te nemen. De linten zijn in de zomer van 2006 op het traject Hoorn-Zaandam geplaatst. Op de locaties waar de linten zijn geplaatst zijn sindsdien nauwelijks aanrijdingen met zwanen meer geweest. In maart van dit jaar zijn de linten ook op het traject Haarlem-Lisse geplaatst.

Op het traject Zaandam-Hoorn en Haarlem-Lisse waren zwanen al een aantal jaren een belangrijke oorzaak van aanrijdingen. De zwanenpopulatie neemt steeds verder toe, onder andere door de klimaatsverandering. Zwanen zoeken de sloten naast het spoor op omdat het daar rustig is. In het voorjaar vliegen zwanen, op zoek naar hun partner, soms onder de bovenleiding door. Daarnaast zijn er diverse plekken waar jonge zwanen (rond september) leren vliegen. Op hun route van en naar het water vlogen ze vlak onder de bovenleiding door.

Het plaatsen van knotwilgen is een effectieve maatregel om te voorkomen dat zwanen onder de bovenleiding doorvliegen. Het duurt echter drie jaar voordat de wilgen volgroeid zijn. Een medewerker van ProRail heeft daarom nagedacht over een tussentijdse oplossing, dat is het zwanenlint geworden.
Provincie:
Tag(s):