dinsdag, 23. september 2008 - 16:58

Celstraf voor kaasrovers

Zeewolde

De meervoudige strafkamer van de rechtbank Zwolle-Lelystad heeft dinsdag 23 september 2008 uitspraak gedaan tegen 11 verdachten in de zogenaamde “kaaszaak�. De verdachten werd onder meer verweten 29.000 kilo kaas te hebben verduisterd en/of geheeld in de periode van september 2007 tot en met januari 2008.

Celstraf en werkstraffen
Twee verdachten, waaronder een werknemer van het transportbedrijf in Zeewolde waar de kaas in het magazijn werd opgeslagen, die volgens de rechtbank een hoofdrol hebben gespeeld bij de verduisteringen, werden veroordeeld tot gevangenisstraf van 15 maanden, waarvan 3 maanden voorwaardelijk.

De rechtbank heeft onder meer overwogen dat de partijen kaas een aanzienlijke handelswaarde vertegenwoordigden en dat door het handelen van verdachten grote financiële schade is ontstaan.

Vijf verdachten, te weten twee andere werknemers van de kaasopslag, een vervoerder van de kaas en de vriendin en vader van één van de hoofdverdachten, werden voor hun aandeel in de verduisteringen veroordeeld tot werkstraffen variërend van 40 uur tot 240 uur, in combinatie met voorwaardelijke gevangenisstraf.

De rechtbank heeft twee tussenhandelaren en twee uiteindelijke afnemers (kaashandelaren) van de partijen kaas, vrijgesproken van verduistering en/of heling. De rechtbank vond dat hun geen strafrechtelijk verwijt gemaakt kon worden in deze zaak. Door de officier van justitie was tegen drie van hen onvoorwaardelijke gevangenisstraf en een hoge geldboete geëist.
Provincie:
Tag(s):