dinsdag, 30. juni 2009 - 8:42

Illegaal werk in de bouw bijna gehalveerd

Den Haag

Illegale arbeid in de bouwsector is spectaculair gedaald. De Arbeidsinspectie constateerde in 2008 een of meer overtredingen bij 18 procent van de inspecties. In 2007 was dit nog 30 procent.

De Arbeidsinspectie verklaart de afname doordat zij veel controleert en de boetes hoog zijn. Ook is het aantal illegale werknemers gedaald doordat werknemers uit landen als Polen, Tsjechië en Hongarije sinds 1 mei 2007 zonder vergunning mogen werken in Nederland. Voorheen was een deel van de illegale werknemers in de bouw afkomstig uit deze nieuwe EU-lidstaten.

De illegale werknemers waren in 2008 vooral afkomstig uit Bulgarije en Roemenië. Deze landen zijn ook toegetreden tot de Europese Unie, maar werkgevers mogen Bulgaren en Roemenen nog niet zonder vergunning in Nederland laten werken.

Verder constateert de Arbeidsinspectie dat er steeds meer Bulgaren werken als zelfstandige zonder personeel. In sommige gevallen proberen werkgevers op die manier de vergunningplicht te omzeilen. Als uit controle van de Arbeidsinspectie blijkt dat de ‘zelfstandige’ feitelijk als werknemer wordt ingezet, dan krijgt de werkgever een boete. De Arbeidsinspectie en de Belastingdienst wisselen hierover gegevens uit .

Behalve op illegaal werk controleerde de Arbeidsinspectie ook op identiteitsfraude. Drie Iraakse werknemers werden betrapt op een vals identiteitsdocument, twee Turkse mannen werkten op het document van een ander.
Provincie:
Tag(s):