zaterdag, 4. december 2010 - 22:21 Update: 12-09-2018 20:33

Burgernet van start in Hengelo

Hengelo

Burgernet Hengelo gaat maandag 6 december officieel van start. ' Burgemeester Frank Kerckhaert en clusterchef Rob Bokdam van de politie Twente ondertekenen maandag 6 december daarvoor een convenant ' , meldt de gemeente Hengelo.

’1000 deelnemers’
Op basis van ervaringen elders verwacht Hengelo zeker 1000 deelnemers. Burgernet is een uniek samenwerkingsverband tussen burgers, gemeente en politie om de veiligheid in de woon- en werkomgeving te bevorderen.

De komende weken ontvangen alle huishoudens in Hengelo een brief van de burgemeester met informatie. Inwoners kunnen zich aanmelden voor Burgernet via de website www.burgernet.nl of door middel van de antwoordbon die op 9 december in Typisch Hengelo te vinden is. Op de website is ook een informatiefilmpje te vinden. Vanaf 9 december is een folder op te halen bij onder meer het politiebureau, het stadhuis, het stadskantoor en de bieb.

Burgernet
Voor Burgernet wordt gebruik gemaakt van een telefonisch netwerk van inwoners en medewerkers van bedrijven uit de gemeente die zich bij het systeem hebben aangemeld. De centralist van de meldkamer van de politie start, na een melding van bijvoorbeeld een inbraak of een vermist kind, een burgernetactie op. Dit gebeurt op basis van een goed signalement.

Deelnemers aan Burgernet krijgen een ingesproken bericht via de (mobiele) telefoon of een tekstbericht per SMS met het verzoek uit te kijken naar een duidelijk omschreven persoon of voertuig. Gewoon vanuit de eigen woning, op straat of vanaf de werkplek. Zo kunnen burgers direct behulpzaam zijn bij de opsporing van dader(s), een voertuig of een vermist kind. Na afloop ontvangen alle ingeschakelde deelnemers aan Burgernet een bericht over de afloop van de actie.

Burgernet werkt
Burgernet is sinds november 2008 succesvol actief in een aantal Nederlandse gemeenten. Landelijk zijn er al vele succesvolle Burgernetacties geweest, waarbij verdachten konden worden aangehouden of vermiste personen werden opgespoord. Burgernet wordt in heel Twente uitgerold. Hengelo is na Almelo en Borne de derde gemeente die van start gaat.

Categorie:
Provincie:
Blik op 112: