zondag, 20. maart 2011 - 15:39 Update: 08-10-2018 21:51

Geen bonussen meer bij banken die leunen op overheidssteun

Den Haag

In Buitenhof heeft minister Jan Kees de Jager laten weten dat banken die steun van de Staat krijgen, voortaan geen bonussen aan bestuurders meer mogen uitkeren. De minister van Financien gaat dit nu in een wet vastleggen.

Tot op heden was het nog zo dat bankbestuurders, als hun bank winst heeft gemaakt, een bonus konden krijgen.Een meerderheid in de Tweede Kamer was woedend toen deze week bekend werd dat ING-topman Jan Hommen over vorig jaar een bonus heeft ontvangen.ING moet nog miljarden terugbetalen aan de staat, maar maakt al wel winst. Hommen kreeg daarom een bonus van 92 procent van zijn vaste salaris, wat neerkomt op 1,25 miljoen euro.

Ook De Jager toonde zich ongemakkelijk met de bonussen van ING-topman Jan Hommen en twee andere topbestuurders. Desondanks verdedigde hij de bonus omdat die voldeed aan de Code Banken en ING weer winstgevend is. Deze gedragscode van de banksector bepaalt dat variabele beloning voor bankbestuurders in beginsel niet meer dan 100% van het basissalaris mag zijn. De Code maakt echter geen onderscheid tussen bonussen die verdiend worden met en zonder staatssteun. De Jager wil dat nu wettelijk verankeren.

Categorie:
Provincie: