dinsdag, 9. oktober 2012 - 21:24 Update: 08-07-2014 0:26

Doe Maar krijgt Edison Pop Oeuvreprijs

Hilversum

De Edison Pop Oeuvreprijs gaat naar Doe Maar. Dit heeft Edison Stichting dinsdag bekendgemaakt.

De Nederlandstalige popgroep verdient deze bijzondere erkenning voor hun muzikale prestaties vanaf 1978. De Edison wordt officieel aan hen uitgereikt in februari 2013 tijdens het komende Edison Pop evenement.

De huidige bandleden Henny Vrienten, Ernst Jansz, Jan Hendriks en René van Collem werden vandaag met dit heuglijke nieuws verrast door Frits Spits, een van eerste radio-deejays die de band met airplay steunde.

Frits Spits: “Doe Maar schreef geen brave, fletse liefdesteksten, maar ze kozen voor woorden en zinnen die uit het vaste stramien braken en de taal en de toon zochten van jonge mensen.”

Juryvoorzitter Leo Blokhuis: “Als je het hebt over de golf Nederlandstalige popmuziek van rond 1980, dan noem je als eerste Doe Maar. Deze groep maakte als geen andere een einde aan het misverstand dat Nederlandstalige muziek was voorbehouden aan cabaret, kleinkunst en volkse liedjes.”

Doe Maar is één van de meest succesvolle popgroepen uit de Nederlandse geschiedenis. Begin jaren ’80 hadden ze vele hits zoals ‘Sinds 1 Dag Of 2 (32 jaar)’, ‘Smoorverliefd’, ‘Doris Day’, ‘De Bom’, ‘Pa’ en ‘1 Nacht Alleen’.

Na het uiteenvallen van de groep in 1984, waren er reünieconcerten in 2000 en 2008. In oktober 2012 speelt Doe Maar vier keer in een uitverkocht GelreDome de Symphonica in Rosso-concertreeks. Vanavond speelt Doe Maar het laatste warm-up concert in Paradiso. Alle opbrengsten van dit concert gaan naar Warchild.
Categorie:
Tag(s):