maandag, 18. juni 2012 - 15:48 Update: 08-07-2014 0:50

Patiënten te vaak in isoleercel

Rotterdam

Psychiatrische patiënten worden te vaak en te lang in de iscoleercel gezet. 'Bij veel patiënten zou opsluiting kunnen worden verminderd, bijvoorbeeld door noodmedicatie te geven', meldt het Erasmus MC maandag naonderzoek waarop Irina Georgieva is gepromoveerd.

Gewoonte
Psychiatrische patiënten brengen in Nederland veel meer tijd door in de separatiecel dan in andere landen. Gemiddeld duurt een separatie hier 63 uur (2010).

In Duitsland ligt het gemiddelde bijvoorbeeld op 6,6 uur en in Noorwegen op 3 uur. "Het lijkt een soort gewoonte dat behandelaars een patiënt in geval van crisis erg lang in de separeercel opsluiten", zegt Georgieva.

Vernederend
De promovenda pleit ervoor dat patiënten meer te zeggen krijgen over hun behandeling in geval van crisis. “Veel hulpverleners denken dat medicatie meer ingrijpend is voor de patiënt. Uit mijn onderzoek blijkt juist dat de meerderheid van de patiënten de voorkeur geeft aan noodmedicatie. Patiënten ervaren deze maatregel ook nog als minder ingrijpend en vernederend dan separaties."
Categorie:
Tag(s):