vrijdag, 19. april 2013 - 8:53 Update: 03-07-2014 0:59

Speciaal politieteam volgt gevaarlijke eenlingen

Foto van auto Karst T. na aanslag Apeldoorn | Eveline de Wil
Foto: Eveline de Wil
Den Haag

Sinds de aanslag van Karst T. op de Koninklijke familie in 2009 volgt een speciaal politieteam van de Landelijke Eenheid rond de honderd eenzame bedreigers.

Volgens het AD zijn het 'solistische dreigers' waarbij de mogelijkheid bestaat dat zij overgaan tot geweld. Dit blijkt uit onderzoek door de Universiteit Tilburg. 

De meestal eenzame eenlingen hebben het met hun bedreigingen vooral gemunt op het Koninklijk Huis, politici, rechters en ambtenaren. Dit gebeurt meestal met het sturen van dreigmails of handgeschreven brieven. Niet zelden gaat dit gepaard met het sturen van ongewenste goederen als chocolade en bloemen. Om hun dreigementen kracht bij te zetten zijn ook beschadigde foto's gestuurd en een dode kat.

In de meeste gevallen gaat het om mannen met een psychiatrische achtergrond. Voor twaalf van de solistische dreigers is een aanpak gestart om zo mogelijk geweld te voorkomen. Volgens hoogleraar forensische psychologie en victimologie Stefan Bogaerts hebben de dreigers een uitzichtloos bestaan en geven hiervan de koningin of de politiek vaak de schuld.