maandag, 20. oktober 2014 - 10:53 Update: 20-10-2014 18:52

'Deurwaarderkosten niet meer in verhouding'

'Kosten deurwaarder veel te hoog'
Foto: Archief FBF.nl
Utrecht

Gerechtsdeurwaarders en deskundigen zeggen dat de kosten van deurwaarderstarieven op de schop moeten. Wie met een deurwaarder te maken krijgt betaalt volgens het AD vaak een veel te hoog tarief. Hierdoor zijn de schuldeisers de lachende derde.

De tarieven van deurwaarders zijn gebaseerd op berekeningen uit 2001. Deurwaarders zeggen anoniem tegenover de krant dat door de automatisering de kostprijs voor het innen van een onbetaalde rekening fors gedaald is. Incasso’s van bijvoorbeeld het CJIB, energiebedrijven of wooncorporaties kunnen bij bulkopdrachten per tientallen tegelijk worden afgehandeld.  'Dat kost nog een fractie van wat het vroeger was’, aldus een deurwaarder.

De grote schuldeisers zitten niet vast aan een wettelijk tarief en kunnen dus onderhandelen met de deurwaarders over de prijs. Burgers worden opgezadeld met torenhoge bedragen, terwijl het CJIB bijvoorbeeld slechts 87 eurocent betaalt voor een vordering.

André Moerman van de Landelijke Organisatie Sociaal Raadslieden (MO Groep) vindt het een schandalig lage prijs. 'Uitgerekend de overheid gaat hiermee werken op basis van no cure, no pay. Dat is niet verboden, maar wel uiterst onwenselijk. De deurwaarder krijgt een te groot eigenbelang bij het invorderen van schuld. Dat zet de onafhankelijkheid van het ambt onder druk.'

 

Provincie: