vrijdag, 10. oktober 2014 - 9:12 Update: 10-10-2014 13:45

Groot onderhoud nodig voor parlementsgebouwen rond Binnenhof

Groot onderhoud en renovatie gebouwen Binnenhof nodig
Foto: Archief FBF
Den Haag

De gebouwen aan het Binnenhof van de Eerste en de Tweede Kamer, de Raad van State en het ministerie van Algemene Zaken hebben dringend groot onderhoud nodig. Dat schrijft voormalig minister mevrouw Spies aan minister Blok (Wonen en Rijksdienst).

Zo moeten allerlei technische installaties (elektra, klimaatbeheersing, liften, ict, brandmelding) nodig worden vervangen of gerenoveerd. Onderdelen van de gebouwen als keukens en publieksvoorzieningen zijn hard toe aan modernisering. De brandveiligheid van de monumentale panden moet omhoog door brandwerende compartimenteringen aan te brengen.

 Nog geen beslissing

Minister Blok heeft nog geen beslissing genomen. Hij laat het Rijksvastgoedbedrijf een plan en een begroting maken voor groot onderhoud en een renovatie van de gebouwen, in goed overleg met de gebruikers en de gemeente Den Haag. Dat plan moet er in de zomer van 2015 liggen. Het uitgangspunt is dat het complex weer jaren mee kan en veilig is. In 2015 moet het kabinet een beslissing nemen over een eventuele renovatie, na overleg met de gebruikers van het Binnenhof.

Tijdelijke verhuizing

De eventuele renovatie zal op z'n vroegst in 2018 beginnen. Het werk van de Eerste en Tweede Kamer, de Raad van State en het ministerie van Algemene Zaken moet wel doorgaan. Die zullen dan tijdelijk verhuizen naar andere panden van het Rijk die de komende jaren vrij komen. Het Rijksvastgoedbedrijf bekijkt of tijdelijke huisvesting gefaseerd of juist in één klap plaats zou moeten vinden. In verband met overlast tijdens werkzaamheden moet er ook goede samenwerking met de gemeente Den Haag zijn.