dinsdag, 11. november 2014 - 8:25 Update: 12-11-2014 14:10

Huisartsen dreigen massaal geen spiraaltjes meer te willen plaatsen

Foto van huisartspraktijk
Foto: Archief FBF.nl
Den Haag

Huisartsen dreigen geen spiraaltjes meer te plaatsen bij vrouwen maar ze door te sturen naar het ziekenhuis. Nu krijgen ze nog 55 euro per spiraaltje vergoed, terwijl dat volgend jaar naar 18 euro wordt teruggebracht.

In het ziekenhuis kost het plaatsen 500,- euro. Dat zeggen de Landelijke Huisartsen Vereniging en de Vereniging Praktijkhoudende Huisartsen in de Volkskrant. Werd een spiraaltje vroeger nog door gynaecologen gezet, door bezuinigingen moesten huisartsen deze zorgtaak overnemen.

Maar huisartsen winden zich op over het lage bedrag per spiraaltje. "Dit is zo'n omgekeerde prikkel", zegt vicevoorzitter Bram Stegeman van de LHV. "Het is een idiote gedachte dat je iets kunt stimuleren door er minder voor te betalen. Veel huisartsen hebben daarom aangegeven volgend jaar te zullen stoppen met het plaatsen. 

Reactie Zorgverzekeraars Nederland 

Zorgverzekeraars Nederland (ZN) laat in een reactie weten het erg zorgwekkend en onterecht te vinden dat de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) dreigt dat huisartsen vanaf 2015 geen spiraaltjes bij vrouwen meer plaatsen en beweert dat in tegenstelling tot wat de LHV vandaag in de Volkskrant beweert, dat de vergoeding voor huisartsen voor het zetten van een spiraaltje in 2015 niet omlaag gaat.  

Provincie:
Tag(s):