maandag, 29. september 2014 - 8:42 Update: 29-09-2014 9:43

Internationale richtlijnen niet gevolgd bij stuntshow

In de internationale richtlijnen van de Monster Truck Racing Organisation staat dat het publiek bij een stunt een monstertruck nooit op de plek mag staan waar de wagen heenrijdt.

Bij de fatale stunt in Haaksbergen zijn de nationale richtlijnen niet opgevolgd . Daarnaast hebben veiligheidsexperts vragen over het veiligheidsplan van de organisatie.

In Haaksbergen stonden de toeschouwers rond het hele plein. Dat is dus tegen de internationale (Engelse en Amerikaanse) richtlijnen waarin staat dat er geen publiek in de rijrichting van de monstertrucks mag staan. Inmiddels heeft de gemeente de vergunning voor het evenement verspreid. Hieruit blijkt dat het publiek op tenminste 10 meter afstand moet staan, achter dranghekken. Op de beelden van het incident is te zien dat het publiek achter dranghekken stond, maar onduidelijk is hoeveel meter er tussen de monstertruck en publiek zat. Ooggetuigen hebben zich ook afgevraagd of het parkeerterrein, waar de show werd gehouden, niet veel te klein was voor de stunts met de monstertrucks, zo schrijft het AD maandag. En veiligheidsexpert Syan Schaap, directeur van het Event Safety Institute zegt tegen de Volkskrant: 'Als je het publiek zo dicht bij de stunt laat staan, rijen dik achter een dranghekje, dan is het eigenlijk wachten op een ongeluk'. En over de mogelijkheid dat een defect aan de monstertruck wellicht de oorzaak is van het het ernstige ongeval zegt hij in de krant: 'Als ze spreken over een kapotte remleiding, dan zeg ik: dat mag dan mogelijk de directe oorzaak zijn, het is een risico dat bij dit soort evenementen voorzienbaar is. Het is de taak van een organisatie om te voorkomen dat dergelijke incidenten grote gevolgen kunnen hebben.' Daarnaast verbaast Schaap zich over de inrichting van het evenement. 'Die dranghekjes houden niks tegen en zeker geen monstertruck. Op autocircuits liggen tenminste nog stro- en hooibalen.'

De organisator van de stuntshow zegt dat er dit jaar en in de afgelopen jaren altijd gekeken is of er voldoende ruimte is voor de stunts. Dit was het eerste jaar dat in Haaksbergen een stunt met een monstertruck werd gehouden. De Onderzoeksraad voor Veiligheid doet onderzoek naar het ongeluk.