vrijdag, 30. mei 2014 - 18:58 Update: 03-07-2014 0:35

Kwetsbare ouderen van verdere hulp verstoten

Foto van rollators | Archief FBF.nl
Foto: Archief FBF.nl
Foto van rollators | Archief FBF.nl
Foto: Archief FBF.nl
Hilversum

Kwetsbare ouderen op revalidatie-afdelingen in verpleeghuizen zijn ten onrechte naar huis gestuurd. Ze konden zichzelf niet verzorgen meldt Nieuwsuur vanavond. Het ministerie van Volksgezondheid bevestigt de problemen maar het zou inmiddels zijn is opgelost.

ActiZ als de artsen op de werkvloer laten Nieuwsuur weten daar nog niets van te hebben gemerkt.

De verzorgingshuizen worden door het kabinet afgebouwd, de verpleeghuizen niet. Maar in Nieuwsuur vertellen diverse specialisten ouderengeneeskunde dat niet alleen het krijgen van een verzorgingshuisplek tegenwoordig bijna onmogelijk is, maar dat ook het regelen van een verpleeghuisplek steeds moeilijker is.

Het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ) bepaalt wie er recht heeft op een plek in een instelling en wijst steeds vaker indicaties voor zware verpleeghuiszorg af, stellen de artsen. "Als we nu kijken wie er bij ons in het verpleeghuis wonen, dan zou een groot aantal van dit soort mensen geen indicatie meer krijgen", zegt een arts.

Staatssecretaris Martin van Rijn: "Met het CIZ heb ik afgesproken dat er opnieuw wordt gekeken naar de cliënten waar het hierom gaat. En mochten er signalen zijn dat mensen desondanks buiten de boot dreigen te vallen, hoor ik dat graag." De artsen die in Nieuwsuur hun verhaal vertellen zijn afgelopen week geïnterviewd en hadden toen absoluut niet de indruk dat het probleem was opgelost.

Categorie: