zaterdag, 23. augustus 2014 - 22:21 Update: 24-08-2014 11:11

´Visverwerker Foppen al vaker in de fout met hygiëne´

Harderwijk

Letselschadespecialist Yme Drost uit Hengelo wil dat er een strafzaak komt tegen visverwerker Foppen uit Harderwijk.

Visverwerker Foppen bracht in 2012 besmette zalm op de markt die duizenden mensen ziek maakte en minstens vier van hen zijn overleden. De zalm was besmet met salmonella. Foppen kreeg niet meer dan 4200 euro boete. Drost gaat nu aangifte doen bij het Openbaar Ministerie tegen de visverwerker.

Aanleiding hiervoor is een onderzoek van Omroep Gelderland waaruit blijkt dat Foppen al eens eerder met de zalm de fout in is gegaan. Volgens het onderzoek heeft Foppen de hygiëneregels met enige regelmaat overtreden. In 2010, 2011 en 2012 werden waarschuwingen en boetes uitgedeeld. Zo bracht het Harderwijkse bedrijf in 2010 zalm op de markt die besmet was met de gevaarlijke bacterie listeria. Foppen heeft de productie niet uit de handel gehaald en de besmetting niet gemeld.bij de NVWA, wat wettelijk wel verplicht is.

Volgens Drost is de uitbraak in 2012 geen incident: Drost in dagblad Tubantia: 'De uitbraak met salmonella, die zoveel leed heeft veroorzaakt, is blijkbaar geen incident. Er gaat veel meer mis daar. Het niet melden van een listeria-besmetting is zeer ernstig. Er is gespeeld met levens.'

Omroep Gelderland kreeg documenten in handen over de overtredingen door een beroep te doen op de Wet Openbaarheid van Bestuur (WOB).

Provincie: