maandag, 2. februari 2015 - 11:15 Update: 02-02-2015 13:25

Bedrijvigheid in de Nederlandse industrie in januari weer toegenomen

Zoetermeer

In januari van dit jaar is de bedrijvigheid in de Nederlandse industrie toegenomen. Dit is de 21ste maand op rij waarin dit gebeurt.

Inkoopmanagers melden dat er een groeiversnelling plaatsvindt ten opzichte van de maand december. Het aantal orders steeg verder, de verkoopprijzen daalden het sterkst in 20 maanden. Dat is het gevolg van lagere inkoopkosten, door de fors gedaalde olie en andere grondstoffen, maar ook van toenemende concurrentie. Volgens een onderzoek van ING zullen alle marktsektoren dit jaar groei laten zien, zo schrijft controllersmagazine.nl maandag.

De inkoopmanagersindex nam in januari toe van 53,5 in december naar 54,1 in januari. Dat blijkt uit de nieuwste cijfers die de Nederlandse Vereniging van Inkoopmanagers (NEVI) maandagochtend presenteerde. Volgens ING blijft de verwachte ontwikkeling van de industriële productie met een groei van 1 procent wel achter bij de rest van de economie.

In de industriële productie doen volgens de bank vooral de machine- en transportmiddelen het goed. Ook groeien de volumes in de detailhandel door een stijgende koopkracht, al staan de prijzen onder druk.  De groei blijft beperkt doordat de consument nog voorzichtig is, zo concludeert ING.

Volgens het NEVI groeit de industriële productie door een stijging van het aantal orders. De concurrentiepositie van de Nederlandse industrie is volgens hoogleraar Weele van TU EIndhoven 'uitstekend' te noemen, zo melden verschillende media. Weele zegt dat uit de rapporten van bedrijven blijkt dat ook innovaties blijken aan te slaan. Dat verklaart mede de forse toename van de vraag en de stijging van het productievolume.

Categorie: