vrijdag, 16. januari 2015 - 14:14 Update: 16-01-2015 22:13

Groot potlood op Martinitoren geprojecteerd tijdens Eurosonic

Groningen

Door middel van de projectie van een gigantisch potlood op de Martinitoren maakt Groningen vrijdagavond tijdens Eurosonic Air op haar eigen manier een statement voor de vrijheid van meningsuiting. Dit meldt de gemeente vrijdag.

Een initiatief dat van harte wordt ondersteund door de gemeente Groningen en de Hanzehogeschool Groningen met een extra bijdrage vanuit de kunsten; Academie Minerva, Prins Claus Conservatorium en het Kenniscentrum Kunst en Samenleving.

Statement

Bedenker van het lichtstatement is Bjorn Eerkes, ontwerper en docent aan Academie Minerva: “Groningen is een vrije stad, een stad met veel studenten. Jonge mensen die iets van hun leven willen maken. Er heerst een optimistische, bruisende sfeer die alleen in vrijheid kan bestaan. Voor Groningen is vrijheid van meningsuiting, overtuigingen en geloof van levensbelang. Vrijdagavond en -nacht is Groningen hét podium voor de vrije kunst en muziek in Europa. Een mooie aanleiding om aan de wereld te laten zien dat Groningen vrijheid van meningsuiting hoog in het vaandel heeft staan.”

Vanaf 19.30 uur

Voorafgaand aan het programma van Eurosonic Air, zullen om 19.30 uur alle lichten op de Grote Markt en op de Martinitoren worden gedoofd. Op de toren zal dan de laserprojectie van het potlood het meest helder te zien zijn.

#martinipotlood

Om het statement als een olievlek te verspreiden zullen bestuurders van de gemeente en de Hanzehogeschool Groningen foto’s van de projectie via de sociale media met #martinipotlood delen. De wens is dat vele bezoekers van Eurosonic Air dit ook gaan doen en daarmee het statement kracht bijzetten. De projectie blijft tot na middernacht zichtbaar.