maandag, 2. maart 2015 - 11:12 Update: 02-03-2015 11:42

Nederlandse chipfabrikant NXP neemt Amerikaanse concurrent Freescale Semiconductor over.

Nijmegen

De Nijmeegse chipfabrikant NXP neemt voor bijna 10,5 miljoen euro de Amerikaanse concurrent Freeschale Semiconductor over.

Samen zijn de bedrijven meer dan 40 miljard dollar waard en krijgen ze een jaaromzet va n meer dan miljoen dollar. NXP en Freescale denken de overname in de tweede helft van dit jaar te kunnen afronden. Aandeelhouders en toezichthouders moten nog wel hun goedkeuring geven.

De bedrijven worden samen marktleider in chips voor de autoindustrie en voor betalings- en identificatiesystemen. NXP wil met de overname kosten besparen en het marktaandeel vergroten.

NXP betaalt een miljard dollar uit eigen zak, 115 miljoen dollar in eigen aandelen en de rest wordt geleend. De overname moet eind dit jaar zijn afgerond. 

NXP Semiconductors, met het hoofdkantoor in Eindhoven, was de halfgeleidersdivisie van Philips. Tien jaar geleden werd NXP afgesplitst en verkocht aan investeringsmaatschappijen en in 2010 naar de beurs gebracht. De chipproductie van NXP in Nijmegen is een van de grootste in Europa.

Categorie:
Tag(s):