donderdag, 26. november 2015 - 23:24 Update: 27-11-2015 0:13

Pensioenfonds PNO laat bedrijven met jonge werknemers minder premie betalen

Pensioenfonds PNO geeft bedrijven met jonge werknemers premiekorting
Hilversum

Het mediapensioenfonds PNO stopt met een vaste pensioenpremie voor alle deelnemers.

Vanaf 1 januari laat het pensioenfonds bedrijven met jonge werknemers een lagere premie betalen, terwijl de premie voor bedrijven met oudere werknemers juist omhoog gaat. Het pensioenfonds voor de omroepen en de creatieve sector stapt daarmee als eerste Nederlandse pensioenfonds af van de regel dat alle deelnemers dezelfde premie betalen. Dit schrijft Het Financieele Dagblad (FD)  donderdag.

De gemiddelde leeftijd van het volledige personeelsbestand zal de hoogte van de premie gaan bepalen. Voor de meeste werkgevers in de sector zal de premie hierdoor maximaal 5 procent hoger of lager uitvallen. Bij een doorsneepremie waarbij jong en oud dezelfde pensioenpremie betaalt, betalen jongeren in feite mee aan een deel van het pensioen van hun oudere collega's. Een jonge werknemer betaalt evenveel premie als een oudere werknemer, terwijl het ingelegde geld van een jongere nog jaren kan renderen en dus meer oplevert.

Het kabinet wil vanaf 2020 van het huidige systeem af, om een betere verdeling te krijgen tussen jong en oud. Voor werknemers bij de publieke omroep is de nieuwe regeling bij PNO wel nadelig, omdat daar de leeftijd van de werknemers gemiddeld wat hoger is. De pensioenpremie voor de werkgevers in de omroep zal daarom gaan stijgen. Het wordt voor de omroepen nadeliger om oudere werknemers aan te nemen. 

 

Categorie:
Provincie: