zaterdag, 28. november 2015 - 10:31

‘Klimaatverandering bedreigt onze veiligheid’

Koenders als minister van Buitenlandse Zaken
Foto: RVD
Parijs/Den Haag

'Klimaatverandering is niet alleen een bedreiging voor onze leefomgeving, het is ook een serieus probleem voor onze veiligheid.' Dat zei minister Koenders (Buitenlandse Zaken) daags voor de internationale klimaatconferentie in Parijs tijdens een top van de Commonwealth landen in Malta. Nederland is als aanstaand EU-voorzitter uitgenodigd deel te nemen aan de top in Malta.

'Momenteel wordt klimaatverandering wel erkend als probleem, maar nog te weinig gekoppeld aan veiligheidsvraagstukken', aldus Koenders na afloop van een klimaatoverleg met de Franse president Hollande en een bijeenkomst met eilandstaten. De minister noemt het van cruciaal belang dat de veiligheidsgevolgen van klimaatverandering centraal komen te staan in de klimaatdiscussie.

Volgens Koenders staan klimatologische problemen vaak aan de basis van gevaarlijke sociale spanningen. 'Structurele droogte, hitte, wateroverlast en heftige stormen werken steeds vaker onrust, migratie en conflicten in de hand. Het is hoog tijd dat de internationale gemeenschap consequent vooruitblikt om de veiligheidsgevolgen van klimaatverandering tijdig te kunnen ondervangen.'

Categorie:
Provincie:
Tag(s):