maandag, 30. november 2015 - 8:07 Update: 30-11-2015 16:18

VNG: 'Cannabisteelt moet uit het illegale circuit worden gehaald'

VNG: 'Haal cannabisteelt uit het illegale circuit'
Foto: fbf
Den Haag

De vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) wil de teelt van cannabis uit het illegale circuit halen. Dit meldt de VNG maandag na het uitbrengen van een rapport.

Volgens de VNG moet de wietteelt zo gereguleerd worden dat de overheid greep houdt op verkoop, gebruik èn productie. Hiervoor moet een systeem komen van gemeentelijke vergunningen voor de hele cannabisketen. Dat staat in het rapport van de VNG werkgroep, dat vandaag wordt gepresenteerd. Dit schrijft de Volkskrant maandag.

De werkgroep bestaat uit zeven burgemeesters en één wethouder. Het rapport is een serieuze poging om een eind te maken aan het failliete gedoogbeleid. Een beleid waarbij hennep wel mag worden verkocht (via coffeeshops) en gebruikt, maar niet mag worden geteeld. Volgens de werkgroep is dit een onhoudbare situatie. Door de wietteelt uit het illegale circuit te halen, kan ook de georganiseerde misdaad een slag worden toegebracht. De cannabisindustrie is sterk verweven met de georganiseerde misdaad die ook actief is in xtc en mensenhandel, aldus de krant.

De werkgroep voelt niets voor de twee uitersten: softdrugs vrijgeven of compleet verbieden, maar denkt aan 'kleinschalige en marktgerichte voorzieningen. De verkooppunten moeten weer echt instrumenten worden voor het gezondheidsbeleid, in plaats van de grote en op commercie gerichte organisaties die veel coffeeshops nu zijn.'

Categorie:
Provincie: