maandag, 30. november 2015 - 8:57 Update: 30-11-2015 9:00

Afzet prijzen industrie dalen fors

Afzet prijzen industrie dalen fors
Foto: Archief EHF
Den Haag

De afzetprijzen van de Nederlandse industrie waren in oktober 8,7 procent lager dan in oktober 2014. In september 2015 waren de prijzen 9,1 procent lager dan een jaar eerder. Het verloop van de afzetprijzen van de industrie hangt sterk samen met de ontwikkeling van de olieprijs, aldus CBS. Exclusief de aardolie-industrie komt de prijsdaling in de industrie uit op 4,6 procent.

Lagere olieprijzen, lagere afzetprijzen

De olieprijs is sinds 2013 bijna onafgebroken lager dan een jaar eerder. In oktober kostte North Sea Brent olie 44 euro per vat. Dat is 37 procent minder dan in oktober 2014. In september was de prijsdaling op jaarbasis 43 procent.

Producten van de aardolie-industrie waren in oktober 32,7 procent goedkoper dan in oktober 2014. Een maand eerder was de prijsdaling 35,4 procent. Het prijsverloop in deze sector wordt uiteraard sterk beïnvloed door de prijsontwikkeling van ruwe aardolie. 

De prijzen van de producten van de chemische industrie waren 15,5 procent lager dan een jaar eerder. Ook in deze bedrijfstak leidt een lagere olieprijs tot lagere afzetprijzen. Producten van de voedingsmiddelenindustrie waren 2,9 procent goedkoper dan een jaar eerder. Dat hangt onder meer samen met de prijsontwikkeling van agrarische grondstoffen. Verder waren de prijzen van basismetaalproducten lager. Dat gaat samen met de dalende staalprijzen.

Daarentegen waren producten van de machine-, de auto-,  de kunststof- en rubberindustrie en metaalproducten iets duurder dan een jaar eerder.

Categorie:
Tag(s):