maandag, 30. november 2015 - 22:00 Update: 01-12-2015 10:23

Ruim de helft van de Amsterdamse jongeren heeft schulden

Meer dan de helft van de Amsterdamse jongeren heeft schulden
Foto: Archief FBF.nl
Amsterdam

Van de Amsterdamse jongeren tussen 18 en 27 jaar heeft meer dan helft schulden.

Van de ruim 130.000 jongeren hebben 76.000 jongeren schulden van vele duizenden euro's. Bij een deel van hen zijn de schulden zo hoog opgelopen at ze er zonder hulpverlening  niet meer uitkomen. Dit blijkt uit onderzoek van de gemeente, zo schrijft de Amsterdamse zender AT5. 

Er zijn verschillende oorzaken voor de schulden aan te wijzen, zo legt Christophe Geuskens van Doras schuldhulpverlening uit. Zo moeten jongeren vanaf 18 jaar bijvoorbeeld zorgverzekering gaan betalen. Of ze hebben boetes lopen bij het Centraal Invorderings Bureau voor te hard rijden of door rood rijden. Ook ziet Geuskens schulden bij DUO, de oude studiefinanciering.

De hoogte van de bedragen loopt volgens Geuskens sterk uiteen. Geuskens tegen AT5: 'Jongeren hebben al problematische schulden bij duizend euro. Die kunnen dat niet met hun inkomen afbetalen, maar we komen ook jongeren tegen die 30.000 of 40.000 euro schuld hebben op hun drieëntwintigste.'  Vooral bij een doorlopend krediet en kopen op afbetaling kunnen de schulden flink oplopen. Gemiddeld zo'n 6000 euro. Steeds meer jongeren kloppen aan bij de schuldhulpverlening. Het aantal aanmeldingen hiervoor is afgelopen jaar met 50 procent gestegen.

Categorie:
Provincie: